Miroslav Novák: Index spotřebitelských cen – červenec 2018

09.08.2018 15:46

Domácí ekonomika s ohledem na přehřátý pracovní trh vytváří solidní inflační tlaky, což je dobře patrné z vývoje cen služeb či z jádrové inflace. To jsou také důvody, proč by se měla meziroční inflace i v nadcházejících měsících pohybovat nad 2 %.

Miroslav Novák: Index spotřebitelských cen – červenec 2018
Foto: usetreno.cz
Popisek: finance, ilustrační foto

Spotřebitelské ceny v červenci oproti červnu sice o 0,2 % vzrostly, avšak v meziročním srovnání inflace zpomalila na 2,3 % z červnových 2,6 %. Meziroční růst inflace zůstává již třetím měsícem řadě nad 2 %, tj. nad inflačním cílem České národní banky.

K meziměsíčnímu růst cen v červenci výrazně přispěly dražší dovolené a po necelém roce o sobě opět dává vědět dražší máslo, což nepochybně zaznamenala většina konzumentů tohoto mléčného výrobku. V červenci naopak zlevnila zelenina a také obuv a oděvy, což je víceméně tradiční obrázek sezónnosti.

V meziročním srovnání k růstu inflace nejvíce přispívaly náklady spojené s bydlením, ať již se jednalo o nájemné, vodu či elektřinu. S ohledem na výrazně dražší ceny ropy a tím pádem i pohonných hmot není překvapivý meziroční růst cen v oddílu dopravy. K růstu inflace významně přispěly i dražší ceny v ubytování a v pohostinství.

Zatímco ceny zboží v červenci meziročně vzrostly jen o 1,6 %, tak v případě služeb to bylo 3,5 %. Právě růst cen služeb je z velké části odrazem silné domácí poptávky českých domácností a skutečnosti, že si firmy podnikající v tomto segmentu mohou dovolit zdražit.

Domácí ekonomika s ohledem na přehřátý pracovní trh vytváří solidní inflační tlaky, což je dobře patrné z vývoje cen služeb či z jádrové inflace. To jsou také důvody, proč by se měla meziroční inflace i v nadcházejících měsících pohybovat nad 2 %. Zpomalení inflace směrem ke 2 % přijde pravděpodobně až v závěru letošního roku. V souhrnu za celý letošní rok spotřebitelská inflace mírně překoná 2 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…