Miroslav Novák: Komentář k průmyslové produkci – červen 2020

06.08.2020 15:31

V červnu došlo k dalšímu oživení výrobní aktivity v průmyslu, když oproti květnu průmyslová produkce vzrostla o 13,4 %. V meziročním srovnání však byl pokles průmyslu dále dvouciferný, konkrétně o 11,9 %. Ukazuje se, že na návrat průmyslu na předkoronavirové hodnoty si budeme muset ještě počkat.

Miroslav Novák: Komentář k průmyslové produkci – červen 2020
Foto: red
Popisek: Akcenta

Oživení v červnu zaznamenaly všechna největší odvětví zpracovatelského průmyslu – produkce motorových vozidel, strojírenství, kovodělný průmysl, výroba elektrických zařízení i výroba počítačů. V meziročním srovnání samozřejmě produkce ve zmíněných odvětvích byla ještě v mínusu, avšak v kontextu předchozích měsíců již nebyly meziroční propady tak extrémní.

Velmi důležitou statistikou jsou kromě samotné produkce i nové zakázky, které lze považovat za nejlepší indikátor budoucí průmyslové produkce. Pozitivem je, že hodnota nových zakázek v červnu poklesla meziročně pouze o 3,4 % a konkrétně zahraniční zakázky poklesly jen o 0,1 %. Po dubnu a květnu, kdy byl patrný volný pád nových zakázek je údaj za červen poměrně nadějný. Výrazně oživily především zakázky u motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků. Ještě více než samotné červnové číslo však bude důležitější, zda zotavování poptávky (nové zakázky), bude pokračovat i v nadcházejících měsících. Dále je nutné vzít v úvahu, že část červnových zakázek představuje odloženou poptávku z měsíců březen až květen.

V letních měsících lze vzhledem k odeznění koronavirových omezení očekávat další meziměsíční nárůst průmyslové produkce. Meziročně však ještě průmysl zůstane v červených číslech. Na předkoronavirové úrovně se objem produkce do konce letošního roku již velmi pravděpodobně nedostane. Určitou šanci na rychlejší oživení domácího průmyslu dávají indexy podnikatelských nálad (např. PMI) ve velkých evropských zemích včetně Německa, ačkoliv tato tzv. měkká data není vhodné přeceňovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …