Miroslav Novák: Koruna vůči euru nejsilnější za poslední téměř čtyři roky. Další zisky během října nelze vyloučit

04.10.2017 11:41

Koruna během dnešního dopoledne vůči euru posiluje hlouběji pod hladinu 26 CZK/EUR a aktuálně se nachází na nejsilnějších hodnotách od 13. listopadu 2013, kdy Česká národní banka (ČNB) spustila tzv. kurzové intervence. Dnes krátce před 11 hod. se euro prodávalo za 25,85 CZK/EUR. Během října je reálné, že koruna může posílit až k úrovni 25,70, případně až k 25,50 CZK/EUR.

Miroslav Novák: Koruna vůči euru nejsilnější za poslední téměř čtyři roky. Další zisky během října nelze vyloučit
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Posilování koruny lze odůvodnit výsledkem zasedání bankovní rady ČNB z minulého týdne a pozitivními údaji z české ekonomiky. ČNB sice na zářijovém zasedání úrokové sazby nezvýšila, ale dala jasně najevo, že zvýšení sazeb v listopadu je v podstatě hotovou věcí. Od ČNB lze navíc s ohledem na silný růst české ekonomiky, akcelerující mzdy a více jak dvouprocentní inflaci očekávat další zvyšování sazeb i v roce 2018.

Minimálně do listopadového zasedání ČNB tak nelze vyloučit pokračující posilování koruny vůči euru, když impulsem k jejímu posílení mohou být lepší domácí ekonomická data, která budou zveřejněna v závěru tohoto a na začátku příštího týdne.

Miroslav Novák
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla