Miroslav Novák: Náhlé prozření Bohuslava Sobotky?

27.03.2017 8:21

Bohuslav Sobotka je v politice od mládí. Již po absolvování právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně (1995) se snažil proniknout do nejvyšších struktur v ČSSD a již v roce 1996, v pouhých 25 letech, byl zvolen do Poslanecké sněmovny. Doslova raketový start mu v počátcích jeho kariéry zajistil tehdejší předseda jihomoravské ČSSD Václav Grulich.

Miroslav Novák: Náhlé prozření Bohuslava Sobotky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Ač bez praktických zkušeností a bez jakékoliv praxe, stal se již v roce 2001 předsedou poslaneckého klubu ČSSD a byl členem hned tří důležitých sněmovních výborů, a to rozpočtového, mandátového a imunitního. Skoro to vypadá, že tehdy nebyl nikdo jiný k dispozici. Krátce poté, již v polovině roku 2002, se Bohuslav Sobotka stal nejmladším ministrem financí ve vládě Vladimíra Špidly a dále zastával tuto funkci i ve vládách Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka, který z něho současně učinil i 1. místopředsedu české vlády.

Přesto, že při svém účinkování v této funkci mnohokrát chyboval a za jeho působení ve funkci ministra financí vznikly rozpočtové schodky v celkové výši 406,6 miliard Kč, pročež se státní dluh více než zdvojnásobil, a taktéž měl účast na podivných privatizačních projektech, včetně nevýhodného prodeje bytového fondu OKD, a účinkoval v aféře se zneužitím poslaneckých náhrad za odborné studie, bydlení a dopravu, z nichž údajně ušetřil 5 milionů korun, které použil k nákupu bytu v Praze, snad s pomocí všech svatých se mu podařilo vše ustát, a navzdory řadě odpůrců ve vlastní straně, se v březnu 2011 stal jejím předsedou.

Po dalších peripetiích a sporech s Milošem Zemanem, který mu moc nefandí, se právě proto, aby byl schopen sestavit funkční vládu, spojil s Andrejem Babišem a jeho Hnutím ANO a uzavřeli spolu koaliční smlouvu, pročež se od 17. ledna 2014 stal předsedou vlády České republiky.

Nejzajímavější na tom všem je to, že když chtěl být pan Sobotka za každou cenu předsedou vlády a potřeboval od Andreje Babiše podporu, vůbec mu nevadilo, že je Andrej Babiš jedním z největších českých podnikatelů, ani, že má obrovský majetek, a že ve vládní funkci ministra financí kumulované navíc s funkcí 1. místopředsedy vlády, bude mít podstatně jednodušší přístup ke všem možným výhodám a dotacím pro své firmy, a začalo mu to vadit až nyní, když vidí, že hnutí ANO Andreje Babiše má již dlouhou dobu zhruba dvojnásobné preference než ČSSD a dále roste i přesto, že se ostatní strany, vyjma snad KSČM, v preferencích neustále propadají. Výstrahou pro Sobotku a jeho další účinkování, byly i volby do Senátu a volby do krajských zastupitelstev, kde ČSSD dost oslabila, a bylo potřeba přehodnotit situaci. To se ale bohužel nestalo a ČSSD se z toho nepoučila.

Přesto, že problémy slabého Sobotkova vedení ČSSD měl vyřešit nedávný sjezd ČSSD v Brně, kde měla být strana podstatně posílena, a bývalý úspěšný lídr ČSSD Jiří Paroubek, nabídl své ČSSD pomoc, Sobotka možnost návratu Jiřího Paroubka do strany rezolutně odmítl, a dokonce vyhrožoval zrušením celé liberecké kandidátky, na kterou byl Jiří Paroubek navržen.

Protože si na 39. sjezdu ČSSD proti Bohuslavu Sobotkovi, nedovolil nikdo jiný na funkci předsedy kandidovat, byl Bohuslav Sobotka do funkce předsedy ČSSD zvolen již počtvrté a ihned, zřejmě na rady svých poradců, rozjel nebývale ostrou kampaň proti Andreji Babišovi a jeho Hnutí ANO. S cílem posílit svoje pozice obsazuje Bohuslav Sobotka i různé důležité posty svými lidmi, a ty již vysloužilé, např. šéfa BIS, dále přeinstalovává tak, aby se tam nemohl dostat žádný z jeho kritiků, takže další vývoj by měl mít již jen ve svých rukou, a uvidíme, co to všechno normálním, slušným a pracovitým lidem naší země přinese. Rozhodující budou totiž zcela nepochybně až volby do poslanecké sněmovny, které jsou takřka přede dveřmi a lze si jen přát, aby v nich ČSSD uspěla.

Miroslav Novák

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…