Miroslav Novák: Obchodníkům se letos daří

08.11.2016 7:34

Za celý letošní rok lze očekávat růst maloobchodních tržeb mezi 6 až 7 %. Klíčové období vánočních svátků však obchodníky teprve čeká.

Miroslav Novák: Obchodníkům se letos daří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Obchodníkům se letos daří a září s růstem tržeb o 0,6 % oproti srpnu a meziročním růstem o 4,7 % tuto skutečnost jednoznačně potvrzují. Ve 3. čtvrtletí tržby v maloobchodě vzrostly v meziročním srovnání o 4,7 % a za první tři čtvrtletí letošního roku o 6 %. Hlavním důvodem je bezpochyby výrazné zlepšení situace na pracovním trhu s poklesem nezaměstnanosti a růstem reálných mezd.

V září se opět dařilo naprosté většině segmentů maloobchodu. Nejrychleji rostly tržby opět internetovým prodejcům. Přesun nákupu spotřebního zboží z kamenných obchodů na internet je jednoznačným trendem posledních let, který ještě zdaleka neskončil. Dobře se v září prodávalo i sportovní zboží, kosmetika či výrobky pro domácnost. A díky nižší ceně, stejně jako po celý letošní rok, rostly i tržby za pohonné hmoty. Jednou z mála výjimek, kde v září tržby naopak poklesly, byl prodej počítačů.

Velmi solidní růst maloobchodních tržeb v letošním roce potvrzuje, že spotřeba domácností bude i ve druhé polovině letošního roku hlavním tahounem růstu domácí ekonomiky. Za celý letošní rok lze očekávat růst maloobchodních tržeb mezi 6 až 7 %. Klíčové období vánočních svátků však obchodníky teprve čeká.

Miroslav Novák
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty