Miroslav Novák: Obchodníkům se letos daří. Spotřebitelský apetit je pochopitelný

05.08.2016 9:40

Nákupní horečka u nás sice nedosahuje takové intenzity jako například v Rumunsku, ale z pohledu dynamiky maloobchodních tržeb patří ČR v letošním roce mezi ty evropské země, kde prodeje rostou nadprůměrně rychle. Pro zajímavost v Rumunsku za první polovinu roku vzrostly tržby v maloobchodu meziročně o více jak 17 %. První polovina letošního roku tak potvrzuje předpoklad, že spotřeba domácností bude letos tahounem ekonomického růstu.

Miroslav Novák: Obchodníkům se letos daří. Spotřebitelský apetit je pochopitelný
Foto: Archiv
Popisek: Libra

Obchodníkům se letos daří a červen v tomto směru nebyl výjimkou. Maloobchodní tržby vzrostly oproti květnu o 1,5 % a ve srovnání s loňským červnem o 6,2 %V souhrnu za první polovinu letošního roku vzrostly tržby meziročně o 6,5 %, což svědčí o tom, že spotřebitelé rozhodně nešetří. Při pohledu na setrvalý pokles nezaměstnanosti a zrychlující růst mezd je ostatně spotřebitelský apetit pochopitelný.

V červnu se opět dařilo naprosté většině segmentů maloobchodu. Velmi solidní byly prodeje jak u potravin, tak u nepotravinářského zboží. Vzhledem k příznivým cenám se dobře prodávaly pohonné hmoty. Jednoznačným trendem posledních let je přesun nákupu z kamenných prodejen na internet. Prodeje přes internet a pomocí zásilkové služby meziročně vzrostly o více jak 22 %. Solidní v červnu byly po slabším začátku roku i prodeje počítačů a komunikačních zařízení.

Jednou z mála výjimek, kde prodeje v červnu rostly jen minimálně, bylo farmaceutické a zdravotnické zboží a stánkový prodej. Oproti tomu poptávka po automobilech mezi spotřebiteli zůstává vysoká, čehož řada prodejců využívá ke zvýšení cen.

Nákupní horečka u nás sice nedosahuje takové intenzity jako například v Rumunsku, ale z pohledu dynamiky maloobchodních tržeb patří ČR v letošním roce mezi ty evropské země, kde prodeje rostou nadprůměrně rychle. Pro zajímavost v Rumunsku za první polovinu roku vzrostly tržby v maloobchodu meziročně o více jak 17 %. První polovina letošního roku tak potvrzuje předpoklad, že spotřeba domácností bude letos tahounem ekonomického růstu.

Autor je analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…