Miroslav Novák: Podíl nezaměstnaných osob – říjen

08.11.2019 15:03

Ze strany firem se začínají stále více objevovat signály slabší poptávky po nových zaměstnancích, což ostatně dobře ilustruje právě klesající počet nabízených volných pracovních pozic. Situace na pracovním trhu však zatím z pohledu zaměstnanců zůstává i nadále příznivá a mírné zpomalení domácí ekonomiky se do podílu nezaměstnaných osob zatím v podstatě nepromítá.

Miroslav Novák: Podíl nezaměstnaných osob – říjen
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Podíl nezaměstnaných osob se v říjnu s ohledem na sezónní faktory snížil na 2,6 % ze zářijových 2,7 %. Počet nabízených volných pracovních míst poklesl na 337,5 tis. Počet volných pracovních míst se snížil již druhý měsíc v řadě a oproti srpnu je jejich počet nižší o 13,5 tis.

Pracovní trh se v současnosti pohybuje na svých limitech. Nezaměstnanost vyjádřená podílem nezaměstnaných osob je rekordně nízká a možnost jejího dalšího poklesu je již velmi omezený. Navíc se ze strany firem začínají objevovat signály slabší poptávky po nových zaměstnancích, což ostatně dobře ilustruje právě klesající počet nabízených pracovních pozic. Situace na pracovním trhu však zatím z pohledu zaměstnanců zůstává i nadále příznivá a mírné zpomalení domácí ekonomiky se do podílu nezaměstnaných osob zatím v podstatě nepromítá.

Struktura volných pracovních míst v říjnu zůstala víceméně neměnná. I nadále převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Na druhé straně platí, že nejrychlejší úbytek volných pracovních míst lze v nadcházejících měsících očekávat právě u méně kvalifikovaných pozic v průmyslu. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících.

Do konce letošního roku již žádný výraznější pokles nezaměstnanosti očekávat nelze, když naopak v prosinci podíl nezaměstnaných osob s ohledem na negativní sezónnost vzroste. V souhrnu za celý letošní rok se bude podíl nezaměstnaných osob nacházet na 2,8 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla