Miroslav Novák: Pravděpodobnost oslabení koruny nad hladinu 26 CZK/EUR vzrostla

28.06.2018 13:17

V bankovní radě ČNB na dnešním zasedání převážil názor zvýšit úrokové sazby, a to konkrétně hlavní úrokovou sazbu 2T REPO o 0,25 procentního bodu na 1,00 %, lombardní úrokovou sazbu o 0,50 procentního bodu na 2,00 % a diskontní sazbu ponechat na úrovni 0,05 %. Zvýšení úrokových sazeb je v souladu s mým i s tržním předpokladem.

Miroslav Novák: Pravděpodobnost oslabení koruny nad hladinu 26 CZK/EUR vzrostla
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Jako hlavní důvody, které vedly bankovní radu ke zvýšení sazeb, lze téměř s jistotou zmínit slabší korunu, přehřívající se pracovní trh včetně rychlého růstu mezd a celkově i kumulaci proinflačních tlaků v české ekonomice. V podstatě se jedná o tytéž důvody, které zmiňovali členové bankovní rady během května a června.

Klíčovou otázkou nyní je, jak moc je ČNB ochotná zvyšovat sazby ve druhé polovině letošního roku. Čistě hypoteticky, pokud by se kurz koruny k euru udržoval i ve druhé polovině roku především v rozmezí 25,50 – 26 CZK/EUR, tak by ČNB měla do konce letošního roku prostor dokonce ještě ke dvěma zvýšením sazeb v souhrnu o 0,50 procentního bodu.

Rozhodnutí ČNB se promítlo do okamžitého posílení koruny vůči euru a koruna krátce posílila pod hladinu 25,70 CZK/EUR. Opravdu výrazné zisky si však koruna zatím připsat nedokázala. Z aktuálního vývoje koruny je evidentní, že česká měna je v tuto chvíli přeci jen významněji ovlivňována globálními vlivy jako je vývoj na trzích emerging markets, než domácími faktory. A působení vnějších vlivů není schopna zvýšením sazeb plně eliminovat ani ČNB. Bez ohledu na dnešní zvýšení sazeb ČNB se tak pro nadcházející dny a týdny stále více zvyšuje pravděpodobnost, že koruna vůči euru oslabí a zamíří nad hladinu 26 CZK/EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.