Miroslav Novák: Problémem je nedostatek vhodných pracovníků

08.11.2016 13:34

Zatímco před třemi lety byla jedním z hlavních problémů české ekonomiky vysoká nezaměstnanost, tak v současnosti je problémem nedostatek vhodných pracovníků. V regionech s velmi nízkou nezaměstnaností je navíc velmi obtížné či téměř nemožné najít zaměstnance. V některých okresech dokonce počet nabízených pracovních míst převyšuje počet uchazečů o zaměstnání.

Miroslav Novák: Problémem je nedostatek vhodných pracovníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Pozitivní vývoj v domácí ekonomice se i během října promítl do dalšího poklesu nezaměstnanosti. Konkrétně podíl nezaměstnaných osob se v říjnu snížil na 5,0 % ze zářijových 5,2 %. Ve srovnání s přechozími měsíci letošního roku však v říjnu došlo k poklesu hlášených volných pracovních míst na 139 tis.

Zatímco před třemi lety byla jedním z hlavních problémů české ekonomiky vysoká nezaměstnanost, tak v současnosti je problémem nedostatek vhodných pracovníků. V regionech s velmi nízkou nezaměstnaností je navíc velmi obtížné či téměř nemožné najít zaměstnance. V některých okresech dokonce počet nabízených pracovních míst převyšuje počet uchazečů o zaměstnání. Na druhé straně i nadále existují regiony, které jsou sužovány vysokou nezaměstnaností s nedostatkem volných pracovních míst. Jedná se především o regiony v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Pokles nezaměstnanosti a nedostatek volných uchazečů vytváří ideální podmínky pro růst mezd. V tomto směru se současná situace na pracovním trhu začíná stále více přibližovat té z let 2006 až 2008, kdy byla nezaměstnanost také velmi nízká a zaměstnanci byli silně nedostatkovým zbožím. Silný mzdový růst se tak velmi pravděpodobně bude týkat nejen druhé poloviny letošního roku, ale bude pokračovat i v roce 2017.

Na základě vývoje domácí ekonomiky i vývoje v zahraničí lze konstatovat, že se situace na pracovním trhu bude nadále zlepšovat. V souhrnu za celý letošní rok by podíl nezaměstnaných osob měl činit 5,5 %.

Miroslav Novák
analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…