Miroslav Novák: Situace na pracovním trhu zůstává nadále velmi příznivá

09.12.2019 17:36

Podíl nezaměstnaných osob v listopadu v souladu s předpoklady stagnoval na 2,6 %, když počet nezaměstnaných oproti říjnu mírně vzrostl o 0,8 tis. na 197,3 tis. Počet nabízených volných pracovních míst oproti říjnu rovněž mírně vzrostl o 1,2 tis. na 338,7 tisíc.

Miroslav Novák: Situace na pracovním trhu zůstává nadále velmi příznivá
Foto: pixabay.com
Popisek: Zaměstnavatel - ilustrační foto

Domácí ekonomika sice zpomaluje a některé podniky začínají snižovat zaměstnanecké stavy, v souhrnu však situace na pracovním trhu zůstává i nadále velmi příznivá. Počet nabízených volných pracovních míst dále výrazně převyšuje počet uchazečů o zaměstnání, počet nezaměstnaných je nejnižší od roku 1997 a míra nezaměstnanosti v Česku je stále suverénně nejnižší v rámci zemí Evropské unie.

Pracovní trh se v současnosti pohybuje na svých limitech. Nezaměstnanost vyjádřená podílem nezaměstnaných osob je rekordně nízká a možnost jejího dalšího poklesu je již velmi omezený. Navíc se ze strany firem začínají objevovat signály slabší poptávky po nových zaměstnancích.

Rovněž struktura volných pracovních míst se zatím významněji nemění. I nadále převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem i po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících.

Do konce letošního roku již žádný výraznější pokles nezaměstnanosti očekávat nelze, když naopak v prosinci podíl nezaměstnaných osob s ohledem na negativní sezónnost vzroste ke 3 %. V souhrnu za celý letošní rok se bude podíl nezaměstnaných osob nacházet na 2,8 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…