Miroslav Novák: Spotřebitelé plánují o něco více spořit

06.06.2017 11:12

Komentář k maloobchodním tržbám – duben 2017:

Miroslav Novák: Spotřebitelé plánují o něco více spořit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V dubnu se sice o něco méně nakupovalo, o to více se však spotřebitelé utráceli za ubytování.

Tržby v maloobchodě v dubnu oproti březnu poklesly o 0,8 % a v meziročním srovnání zvolnily na 2,7 %. Po očištění o kalendářní vlivy tržby meziročně vzrostly o 4,8 %. Při letmém pohledu na dubnová data se může zdát, že maloobchodní tržby zpomalují, ve skutečnosti byl však letošní duben specifickým měsícem. V první řadě měl letošní duben jen osmnáct pracovních dnů oproti loňským jednadvaceti. Další zkreslení přišlo ze strany Velikonoc, které byly letos v dubnu, zatímco loni v březnu.

Zatímco maloobchodní tržby v dubnu zvolnily, tak toto zvolnění bylo kompenzováno výrazným růstem tržeb za ubytovací služby (21,7 %), které se však do hlavní statistiky maloobchodních tržeb nezahrnují. Dubnové svátky nijak negativně nepoznamenaly nákupy přes internet a prostřednictvím zásilkové služby s meziročním růstem o 20,9 %.

Jaká jsou vyhlídky na nejbližší měsíce? Důvěra spotřebitelů se i nadále pohybuje v blízkosti historických maxim, ačkoliv v květnu se mírně zvýšily jejich obavy ze zhoršení ekonomické situace v nadcházejících dvanácti měsících. Spotřebitelé rovněž plánují o něco více spořit. S ohledem na setrvalý pokles nezaměstnanosti a rostoucí mzdy je však krajně nepravděpodobné, že bychom v nadcházejících měsících byly svědky výraznějšího zpomalení maloobchodních tržeb. Růst maloobchodních tržeb by se tak i v nadcházejících čtvrtletích měl pohybovat kolem 5 %.

Autor je analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …