Miroslav Novák: V podzimních měsících loňského roku se průmyslu dařilo

08.01.2021 14:37

Zatímco většina velkých odvětví v posledních měsících rychle doháněla jarní výpadek produkce, tak o strojírenství toto říci nelze. Důvody je nutné hledat v návaznosti strojírenství na investiční aktivitu, která zůstala ve druhé polovině roku slabší. Určitým pozitivem je, že se na podzim v případě strojírenství alespoň stabilizovala hodnota nových zakázek.

Miroslav Novák: V podzimních měsících loňského roku se průmyslu dařilo
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Průmyslu se v podzimních měsících loňského roku dařilo. Na rozdíl od jara byl průmysl jen minimálně zasažen covidovými omezeními a zároveň těžil z oživení zahraniční poptávky. V listopadu průmyslová produkce oproti říjnu poklesla o 1,7 % a v meziročním srovnání po očištění o vliv počtu pracovních dnů vzrostla o 0,4 %.

Za růstem průmyslové produkce stál v listopadu opět výhradně zpracovatelský průmysl, zatímco odvětví těžby a energetiky přispívaly negativně. V rámci zpracovatelského sektoru k růstu produkce přispívaly především motorová vozidla, chemický průmysl a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků. Dařilo se i výrobě počítačů a elektronických a optických přístrojů.

Anketa

Může Donald Trump za útok demonstrantů na Kongres USA?

25%
75%
hlasovalo: 12937 lidí

Z velkých odvětví zpracovatelského průmyslu se ani v listopadu nedařilo strojírenství, kde produkce meziročně o 4,5 % poklesla. Zatímco většina velkých odvětví v posledních měsících rychle doháněla jarní výpadek produkce, tak o strojírenství toto říci nelze. Důvody je nutné hledat v návaznosti strojírenství na investiční aktivitu, která zůstala ve druhé polovině roku slabší. Určitým pozitivem je, že se na podzim v případě strojírenství alespoň stabilizovala hodnota nových zakázek.

Růst nových zakázek byl v listopadu ve srovnání s předchozími měsíci slabší a činil 1,1 %. Slabší byly zahraniční zakázky (pokles o 0,7 % r/r), zatímco růst domácích zakázek vzrostl o 5,1 % r/r. K rychlejšímu růstu tuzemských zakázek však v listopadu přispěla i nižší statistická základna z roku 2019.

Listopadová čísla z průmyslu lze opět hodnotit optimisticky. Pozitivem je i imunita průmyslu vůči covidovým omezením. Indexy podnikatelských nálad naznačují solidní vývoj průmyslové produkce i pro samotný závěr letošního roku. Nejistota se naopak kvůli probíhající pandemii v Evropě přesouvá do 1. čtvrtletí letošního roku a v tomto období je nutné počítat se zpomalením průmyslové aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Zbytečná svoboda

9:13 Milan Knížák: Zbytečná svoboda

Viděl jsem rozhovor DVTV s paní Olivovou, která se představuje jako umělkyně a pedagožka. Není ani j…