Miroslav Novák: Vládní omezení se budou negativně promítat do samotného maloobchodu i do spotřeby domácností

15.03.2021 18:57

Komentář k maloobchodním tržbám – leden 2021.

Miroslav Novák: Vládní omezení se budou negativně promítat do samotného maloobchodu i do spotřeby domácností
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Lednová čísla z maloobchodu zároveň jasně ukázala, jaký bude vývoj v celém 1. čtvrtletí letošního roku. Vládní omezení pokračovala až do března, což se bude negativně promítat jak do samotného maloobchodu, tak i do spotřeby domácností.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

V lednu došlo k opětovnému zpřísnění restriktivních vládních opatření, co vedlo k nucenému zavření či omezení činnosti řady obchodů. Výsledkem tak byl lednový pokles maloobchodních tržeb o 6,6 % v meziměsíčním srovnání a o 6,5 % meziročně po očištění o kalendářní vlivy.

V lednu oproti prosinci po sezónním očištění výrazně poklesly především tržby za nepotravinářské zboží a to o 12,7 %. Právě tato část maloobchodu je celkově nejvíce zasažena vládními omezeními. Oproti tomu tržby za potraviny v lednu poklesly jen o 0,6 %, což vychází z toho, že obchodů s převahou potravin se vládní omezení týkají o poznání méně. Meziměsíčně v lednu vzrostly tržby za prodej pohonných hmot a to o 2,8 %.

Pomyslným vítězem restriktivních vládních opatření zůstaly i v lednu internetové obchody. Prodeje přes internet a pomocí zásilkové služby meziročně vzrostly o více jak třetinu a podobně vysoké růstové tempo si udrží i v únoru. Zpomalení meziroční dynamiky lze očekávat až od března, ale rozhodně ne z toho důvodů, že by se spotřebitelé začali od internetových prodejců odklánět, nýbrž kvůli vysoké srovnávací základně z loňského března. Se začátkem pandemie v ČR byl totiž loňský březen prvním měsícem, kdy došlo k razantnímu nárůstu prodejů přes internet.

Zatímco internetovým obchodům se v lednu dařilo, tak o kamenných prodejnách to již rozhodně naplatilo. Prodeje oděvů a obuvi poklesly meziročně o tři čtvrtiny, výrobky pro kulturu sport a rekreaci o třetinu, výrobky pro domácnost o čtvrtinu a prodeje počítačů o necelých 10 %.

Lednová čísla z maloobchodu zároveň jasně ukázala, jaký bude vývoj v celém 1. čtvrtletí letošního roku. Vládní omezení pokračovala až do března, což se bude negativně promítat jak do samotného maloobchodu, tak i do spotřeby domácností. Zatímco mezikvartálnímu poklesu HDP se ČR ve 4. čtvrtletí loňského roku dokázala vyhnout, tak v 1. čtvrtletí letošního roku se to již nepovede. Nezaměstnanost v ČR zatím zůstává nízká a domácnosti dostaly významný impuls v podobě zrušení superhrubé mzdy, avšak vyšší čisté mzdy není kde utrácet. Zároveň na začátku letošního roku došlo k poklesu spotřebitelské důvěry. Výraznější oživení domácí spotřeby je možné očekávat teprve až od 2. čtvrtletí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…