Miroslav Novák: Výroba aut byla u nás v loňském roce opět rekordní

06.01.2017 10:12

Souhrnná čísla o průmyslové produkce rostou a padají s produkcí automobilů. Již nyní lze říci, že výroba aut v ČR byla v loňském roce opět rekordní a automobilový průmysl tvoří stále větší část celkové průmyslové produkce a to i na úkor tradičních odvětví jako je např. strojírenství. Automobilky působící v ČR v loňském roce těžily z velmi solidní poptávky v ČR i v zemích EU. I letošní rok by měl být z pohledu výrobců aut pozitivní. Přesto již nelze počítat s tak silným růstem nových zakázek a tím pádem ani produkce aut jako v roce 2016.

Miroslav Novák: Výroba aut byla u nás v loňském roce opět rekordní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Situace v průmyslu se v listopadu po slabším říjnu zlepšila. V meziměsíčním srovnání průmyslová produkce vzrostla o 1,7 % % m/m. Meziročně průmysl přidal 7,0 % a po očištění o kalendářní vlivy 4,5 %.

Klíč ke zrychlení průmyslové produkce musíme hledat jak jinak než u automobilů, jejichž výroba meziročně vzrostla o 15,4 %. Silná poptávka po motorových vozidlech jde jak z domácí ekonomiky, tak i ze zahraničí. Ze zahraničí přeci jen více, což je velmi dobře patrné ze silných vývozů aut do evropských zemí. To, že automobilky nebudou mít ani v nadcházejících měsících o zájemce nouzi, dobře ilustruje růst nových zakázek o 19,8 %.

K růstu průmyslu v listopadu kromě automobilů kladně přispěla výroba plastů, strojírenství a rovněž energetika. Útlum výroby naopak i nadále pokračuje v těžebním průmyslu.

Souhrnná čísla o průmyslové produkce rostou a padají s produkcí automobilů. Již nyní lze říci, že výroba aut v ČR byla v loňském roce opět rekordní a automobilový průmysl tvoří stále větší část celkové průmyslové produkce a to i na úkor tradičních odvětví jako je např. strojírenství. Automobilky působící v ČR v loňském roce těžily z velmi solidní poptávky v ČR i v zemích EU. I letošní rok by měl být z pohledu výrobců aut pozitivní. Přesto již nelze počítat s tak silným růstem nových zakázek a tím pádem ani produkce aut jako v roce 2016.

Autor je analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…