Miroslav Novák: Vývoj cen je jako na houpačce

09.06.2016 14:01

Vývoj spotřebitelských cen je jako na houpačce. V dubnu se inflace vzdálila nule, v květnu se jí opět přiblížila. Kartami v květnu zamíchal především levnější alkohol, některé potraviny a zemní plyn, kde šly ceny oproti dubnu dolů.

Miroslav Novák: Vývoj cen je jako na houpačce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vývoj spotřebitelských cen je jako na houpačce. V dubnu se inflace vzdálila nule, v květnu se jí opět přiblížila. Zatímco v dubnu ceny vzrostly o shodných 0,6 % na meziměsíční i meziroční bázi, tak v květnu ceny oproti dubnu o 0,2 % m/m poklesly a oproti loňskému květnu se zvýšily jen o 0,1 %.

Kartami v květnu zamíchal především levnější alkohol, některé potraviny a zemní plyn, kde šly ceny oproti dubnu dolů. Nejvíce v případě zemního plynu, a to o 6,4 %. Opačným směrem se naopak vydaly ceny pohonných hmot, které reagují na rostoucí cenu ropy. Zatímco v závěru loňského a zkraje letošního roku ceny pohonných hmot klesaly, tak v posledních měsících sledujeme pro změnu jejich růst.

Pokud se podíváme na meziroční vývoj cen, tak jednoznačně nejvyšším přispívatelem do inflace jsou alkohol a tabákové výrobky. V případě, že by ceny alkoholu a tabáku stagnovaly, byla by inflace v květnu záporná. V květnu meziročně ceny poklesly v případě potravin, a to především u mléčných výrobků, a meziročně byla nižší i cena pohonných hmot.

Květen vyšší inflaci do ČR rozhodně nepřinesl, ba právě naopak. Navíc nízká inflace ČR jen tak neopustí. Meziroční růst cen se bude i v nadcházejících měsících pohybovat jen těsně nad nulou a nad 1 % zamíří pravděpodobně až v závěru letošního roku. Dvouprocentní inflace se nedočkáme dříve než v roce 2017, a to navzdory solidnímu růstu mezd.

Autor je analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…