Miroslav Novák: Vývoj maloobchodu je odrazem silného trhu práce

04.08.2017 11:45

Velmi dobrá červnová čísla z maloobchodu jsou odrazem silného trhu práce s nízkou nezaměstnaností a zrychlujícím růstem mezd. Navíc naznačující na pokračující silný příspěvek spotřeby domácností do růstu HDP.

Miroslav Novák: Vývoj maloobchodu je odrazem silného trhu práce
Foto: pixabay.com
Popisek: Růst ekonomiky - ilustrační foto

V červnu maloobchodní tržby vzrostly oproti květnu o 0,6 % a v meziročním srovnání o 6,6 %. V souhrnu za 2. čtvrtletí tržby v meziročním srovnání vzrostly o 5,1 %.

Z červnových dat lze vyčíst, že domácnosti utráceli jak za potraviny (3,7 % r/r), tak za nepotravinářské zboží (8,0 % r/r). Právě vyšší výdaje za nepotravinářské zboží, ať již se jedná o tržby za oděv či obuv, sportovní vybavení či počítače ukazují na nákupní apetit spotřebitelů. Vesměs se totiž jedná o tzv. zbytné statky.

S ohledem na velmi nízkou nezaměstnanost, když v ČR je míra nezaměstnanosti vůbec nejnižší v zemích EU, růst reálných mezd a celkově příznivé ekonomické klima je velmi pravděpodobné, že meziroční růst maloobchodních tržeb kolem 5 % bude pokračovat i ve druhé polovině letošního roku.

Miroslav Novák
finanční analytik

Podrobné informace o vývoji maloobchodních cen v červnu 2017 najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …