Miroslav Novák: Začátek nového roku přinesl výrazné zrychlení inflace

15.02.2020 7:33

S tím, že bude meziroční růst začínat 3 se počítalo, avšak to, že bude činit 3,6 %, je přeci jen poměrně výrazně nad tržním konsenzem i nad novou prognózou České národní banky.

Miroslav Novák: Začátek nového roku přinesl výrazné zrychlení inflace
Foto: pixabay.com
Popisek: Inflace - ilustrační foto

Jedná se o nejrychlejší meziroční růst cen za posledních téměř osm let. Pro doplnění v meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny vzrostly o 1,5 %.

K meziměsíčnímu růstu inflace v lednu nejvíce přispěly dražší potraviny, dražší alkohol a tabák s ohledem na zvýšení spotřební daně. Abstinovat a nekouřit se tak vyplatí nejenom ze zdravotního, ale i z finančního hlediska. V oddílu bydlení potom zdražila elektřina a vodné a stočné a zdražovaly se i dovolené. Položek, jejichž cena poklesla, najedeme výrazně méně a jednalo se především o oděv a obuv.

V meziročním srovnání hlavními zdroji růstu spotřebitelské inflace zůstávají náklady spojené s bydlením a potraviny, které dohromady k růstu souhrnné inflace přispívají zhruba ze dvou třetin. Výraznější vliv do inflace měly na začátku roku i alkohol s tabákem a oddíl stravování a ubytování.

V první polovině letošního roku se bude spotřebitelská inflace držet významně nad 3 %. V průběhu 2. poloviny letošního roku poté začne inflace zpomalovat a postupně se dostane pod 3 %. Na to, že letos v některém měsíci uvidíme meziroční růst inflace přesně na 2 % však můžeme velmi pravděpodobně zapomenout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…