Miroslav Pavel: Oblíbený cíl - Zeman

26.10.2016 17:39

Je to jak z učebnice pro pokračovací kurz politických technologů. Téma: Jak poškodit věrohodnost politika, který tak nějak nezapadá. Miloš Zeman. Můžeme si o něm myslet,co chceme, ale prostě nezapadá. A co je ještě horší, má podporu nejméně poloviny obyvatel České republiky, kteří jsou oprávněni v přímé volbě dát hlas pro prezidentského kandidáta podle vlastního výběru.

Miroslav Pavel: Oblíbený cíl - Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Těch akcí už bylo hodně. Červené karty, údajná opilost u korunovačních klenotů, tažení Česka na Východ, pozdní příjezd na pohřeb do Bratislavy a tak dále. Nějak to zatím nezabírá a popularita prezidenta je stále na vysoké úrovni. A hrozí vážné nebezpečí, že bude – pokud se k volbě rozhodne – zvolen znovu.

Takže bylo nutné nasadit ještě silnější munici. Na jedné straně dalajláma, dnes už téměř popartová figura ( ovšem s nezapomenutelným politickým pozadím), na straně druhé ctihodný muž, který přežil koncentrační tábor, dožil se vysokého věku, a ocenění si určitě zaslouží. Možná ho už měl dostat dřív, ale o to tu teď vůbec nejde. Všechno to nese znaky profesionálně připravené psychologické operace, jejímž cílem je zaútočit na Zemanovu kredibilitu. Pan Brady v tom – bohužel – sehrál roli mouřenína a musím říci, že je mi ho opravdu líto. Líto mi v žádném případě není ministra Hermana, který je ovšem podle všeho mužem na „černou práci", takže to jistě přežije.

Kauza už žije svým životem, kdekdo se na ní chce přiživit, ale za chvíli vyšumí. Dosáhla svého cíle? U těch, kteří nemají Zemana rádi, zcela určitě. Ale ti jsou přesvědčeni tak jako tak a ještě chvíli ji budou udržovat při životě. A u těch druhých, kterých je zjevně většina? Myslím, že právě u nich podpora současného prezidenta získala další argumenty. Ale tak to u podobných operací bývá: Ne vždy se podaří předem odhadnout jejich skutečný výsledek. Otevřená zůstává pro volnou spekulaci otázka, kdo to vymyslel a zorganizoval.

Autor je vydavatelem Literárních novin

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…