Miroslav Pavel: Reální Realisté

26.11.2016 10:50

Když jsem toto pondělí psal glosu Co dělat?, v níž jsem závěrem kladl otázku, zda se najde politik, nebo politická strana, kteří přijdou s programem českých národních zájmů, netušil jsem, že se objeví Petr Robejšek a Realisté.

Miroslav Pavel: Reální Realisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Robejšek

Co se stranou bude, je samozřejmě otevřená otázka. Petr Robejšek ale vzhledem ke svému vzdělání je nepochybně schopen tento úkol splnit.

Zajímavé je ovšem ještě něco jiného. Zdá se mi, že pro příští parlamentní volby vzniká potenciální možnost nového koaličního uspořádání. Andrej Babiš by totiž stál – pokud by byl vítězem voleb – prakticky proti všem zavedeným politickým stranám. Mohl by se ocitnout v tzv. Mečiarově pasti. Logickým řešením je buď si přímo vytvořit koaličního spojence, anebo tomu přinejmenším napomoci. Že by se připojili lidovci, o tom snad není pochyb.

Do zcela konkrétní polohy tuto úvahu dostává deklarovaná podpora Penty (byť zatím prezentovaná jako osobní iniciativa Marka Dospivy). S mediální skupinou Vltava Labe Media to už může být velká síla. Tak trochu se ukazuje, proč Penta VLP kupovala…. Pro česká média a český žurnalismus to není příliš dobrá zpráva. Hlavní mediální uskupení jsou nyní v rukou nejbohatších českých podnikatelů, z nichž minimálně dva – Babiš a Dospiva – mají politické ambice. Zdá se, že pracují na tom, aby měli na povel nejenom česká média, ale celou Českou republiku.

Autor je vydavatelem Literárních novin.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…