Miroslav Pořízek: Ať se klidí sviňským krokem tam, odkud přišel

09.04.2015 14:05

Působení současného velvyslance USA v České republice již delší dobu právem vyvolává značné kontroverze.

Miroslav Pořízek: Ať se klidí sviňským krokem tam, odkud přišel
Foto: Archiv
Popisek: Andrew Schapiro

Existuje dnes dost viditelných důkazů o angažování se velvyslanectví USA u nás například ve věci oněch „slavných“ červených karet pro prezidenta Zemana 17. listopadu 2014 v Praze. Hodně toho již bylo řečeno o snaze ovlivňovat naši zahraniční politiku právě z ambasády USA a pravidelných návštěvách některých našich politiků, nemluvě o dalším vměšování se do suverenity a svrchovanosti ČR, která je stále ještě jednoznačně dána naší ústavou.

Zatím posledním takovým krokem je vyjádření „váženého“ pana velvyslance k chystané návštěvě prezidenta Zemana na letošních květnových oslavách konce druhé světové války v Moskvě. Schapiro dle svých slov by na místě Zemana do Moskvy prý nejel a cestu by mu nedoporučil. Jsem přesvědčen, stejně jako mnoho dalších občanů naší země, že Schapiro se tímto svým vyjádřením již dostal opravdu hodně za hranu toho, co je ještě únosné ze strany diplomata cizí země. Zeman se také pohotově vzápětí proti drzosti tohoto „váženého“ diplomata ozval http://www.novinky.cz/domaci/366209-americky-velvyslanec-ma-dvere-na-hrad-zavrene-rekl-zeman.html. On se ale Schapiro za tu hranu toho, co je ještě ze strany vysokého diplomata cizí země působícího u nás únosné a co již nikoliv, dostal nepochybně o dost dříve než nyní. Dovede si někdo představit, co by následovalo, pokud by vysoký český diplomat působící v USA radil Obamovi, kterou zemi je vhodné či nevhodné navštívit? Nejspíše by takového člověka šupem poslali zpět a nikdo by se tomu nemohl divit. Ovšem mistr Schapiro, který má u nás vlivné posluchače i spojence nejen z řad příslušníků pražské kavárny, ale i většiny sdělovacích prostředků, včetně těch tzv. veřejnoprávních, si asi může dovolit téměř cokoliv. Tento Obamův poskok by měl být za všechny své přečiny proti diplomatickým zvyklostem dávno hnán sviňským krokem tam, odkud přitáhl. V jeho případě je vlastně raritou, že se tak ještě nestalo. Není žádným překvapením, že se Schapirovi za jeho drzost ihned dostalo podpory přímo z USA http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/366311-dnes-neni-doba-normalnich-vztahu-s-ruskem-usa-se-zastaly-schapira-proti-zemanovi.html. Amerického velvyslance také podpořil Sobotka, Zaorálek, Stropnický nebo lidovci. Ani to nepřekvapuje, stále ti stejní, přesně podle přísloví vrána k vráně sedá… 

Vměšování se americké ambasády do suverenity naší země je dávno zřejmé a stále se stupňuje. Viz snaha o svržení prezidenta Zemana, nejvíce viditelná loni v listopadu a ono již zmiňované ovlivňování naší zahraniční politiky. Už jen toto by dávno stačilo k tomu, abychom Schapira vyhostili. Bohužel naše vláda jen slepě poslouchá Brusel a Washington. Snaha USA o ovlivňování směřování celé EU je dlouhodobě očividná. Po fašistickém převratu na Ukrajině v minulém roce ještě zesiluje. Snaha obklíčit Rusko vojenskými základnami NATO a jemu nepřátelsky nakloněnými režimy je systematická a dlouhodobá. Viz i vojenská cvičení v Pobaltí a nedávný průjezd americké vojenské kolony přes naše území. Nebylo to samozřejmě nic jiného než demonstrace síly. Všechny ty řeči o našem věrném a věčném spojenectví jsou jen hloupou zástěrkou agresivních imperiálních zájmů USA. Jestliže se dříve tak často říkalo, že mnoho špatného k nám přichází z východu, dnes lze říci, že hlavní hrozby, včetně omezování naší suverenity k nám směřují z přesně opačné světové strany. Pokud se podíváme na současnou mezinárodní situaci, vše do sebe zapadá. USA se snaží oslabit hospodářskou spolupráci mezi EU a Ruskem a zejména mezi Německem a Ruskem. Americké nechvalně známé angažování se v konfliktech v Sýrii, Iráku a na jiných místech, nejprve vojenskou podporou různých teroristických skupin a následně jakoby bojem proti nim, je dalším důkazem obludného pokrytectví. Kvůli této politice dochází stále k cílenému vyvolávání dalších a dalších uprchlických vln, což samozřejmě opět oslabuje Evropu a odvádí pozornost od řešení jiných důležitých problémů. Ovšem papaláši v Bruselu budou dál poslušně panáčkovat před Obamou a jeho „hvězdným“ týmem, místo toho, aby konečně začali důsledně hájit ekonomické a sociální zájmy EU. Nepochybně se tedy chovají jako zrádci našich přirozených zájmů a potřeb. Místo toho aby tyto zájmy ze všech sil hájili, je naopak systematicky zrazují a ještě za to pobírají pohádkové příjmy. Ne, oni nejspíše nejsou tak hloupí, spíše jsou koupení. Jisté je však to, že do budoucna se Evropě její nesmyslné protiruské spojenectví s USA na věčné časy a nikdy jinak rozhodně nevyplatí.  A to nejen z ekonomického hlediska. USA jsou na tom ekonomicky velmi špatně a ani výhled nevěstí nic dobrého http://www.czechfreepress.cz/amerika/americky-statni-dluh-se-zvysil-o-vice-nez-bilion-dolaru-v-prubehu-12-ti-mesicu.html.   Hlavním cílem  USA je tedy nejen za každou cenu stále vyhledávat nové potenciální trhy, ale i vyvolávat nestabilitu v různých částech světa, manipulovat světové ceny klíčových komodit nebo přímo otevřeně podporovat převraty v některých zemích http://www.zvedavec.org/komentare/2015/04/6406-americka-snemovna-otevrene-vyzyva-ke-zmene-rezimu-v-moskve.htm.

I u nás má agresivní a fašizující proamerická politika četné přímluvce a vykonavatele http://www.zvedavec.org/vezkratce/10242/.  Evropské země NATO prý také mají zvýšit své vojenské výdaje, jelikož prý nemůžeme čekat od nebohých Američanů, že za nás budou stále tahat horké kaštany z ohně. I do tohoto ukázkově zapadá působení mistra Schapira u nás. Stejně jako snahy o přepisování historie, zejména druhé světové války, kde je dlouhodobá snaha snižovat a upozaďovat hlavní a nezastupitelnou roli SSSR na vítězství ve 2. sv. válce.  Příkladem budiž opakovaná slova poskoka amerických zájmů Klvani o tom, že Rudá armáda nás prý neosvobodila, ale dobyla http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Tomas-Klvana-pro-PL-Ruda-armada-nas-v-kvetnu-1945-dobyla-Neslo-o-osvobozeni-367135.   Jde samozřejmě o sprostou lež a naprosté popření historických skutečností. Jenže tito Klvaňové samozřejmě ovlivňují i mladou generaci, což je také hlavním cílem těchto prolhaných kreatur. Je třeba znovu připomenout, že oni slavní západní spojenci naopak dlouho a vědomě nechali krvácet SSSR, než nakonec po několika odkladech otevřeli v polovině roku 1944 druhou frontu. A to až v době, kdy dostali strach, aby rychle postupující Rudá armáda nakonec neosvobodila i velkou část nebo dokonce celou západní Evropu. Přepisovači dějin se ale dál činí a činit budou a nedočkavě již čekají na dobu, až mezi námi nebudou žádní přímí pamětníci 2. sv. války. Není tak asi daleko ani doba, kdy se ještě začne oficiálně tvrdit, že on to ten Hitler nakonec zas tak špatně nemyslel, ale ti zlí Rusové jej v jeho plánech zastavili… 

Ale vraťme se závěrem ještě k Schapirovi. V roce 2006 tehdejší venezuelský prezident Chavez (sám na vlastní kůži zažil pokus o převrat ve své zemi, který byl režírován z USA v roce 2002) na adresu vměšování se USA do suverenity latinskoamerických zemí prohlásil stručně a jasně: „Američtí imperialisté, táhněte domů.“ Tato slova jsou aktuální stále a platí i pro Schapira a jemu podobné. Tento pěšák amerického imperialismu a novodobé studené války jaksi odmítá brát na vědomí, že Česká republika není žádnou kolonií nebo banánovou republikou, ale stále ještě především suverenní zemí. Je nutností i veřejným zájmem vyvolat silný občanský tlak a odmítnout další působení tohoto člověka u nás. Je také nutné stejně důrazně požadovat i to, aby se EU konečně začala chovat rozumně, aby hájila zájmy svých občanů a nehrála jen roli nesvéprávného statisty ve zločinném diktátu řízeném z USA nejen ve vztahu k Rusku. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…