Miroslav Pořízek: Nečas musí odejít a s ním i celá zkorumpovaná a neschopná vláda

16.06.2013 17:24

Poslední události související s obviněním bývalých poslanců ODS, známých lobistů a blízké spolupracovnice předsedy vlády z nezákonného jednání, korupce či zneužití svých pravomocí, nás opět nutí k zamyšlení, jací lidé nám vlastně vládnou a především co můžeme jako občané udělat, abychom je z veřejných funkcí vyhnali, protože této zemi dělají už velmi dlouho jen ostudu. Ať už celá současná skandální aféra velkých rozměrů dopadne jakkoliv, již nyní můžeme bilancovat nejen její dopady na veřejné mínění a další politické události, ale i fungování této vlády.

Miroslav Pořízek: Nečas musí odejít a s ním i celá zkorumpovaná a neschopná vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Je dobré vzpomenout na okolnosti vzniku pravicové vlády  po volbách v roce 2010. Vzpomeňme, že bývala nazývána různými mediálními poskoky i těmi z veřejnoprávních sdělovacích prostředků „vládou rozpočtové odpovědnosti“ a „vládou boje proti korupci.“ Ve světle různých afér a skandálů, které ji provázejí prakticky po celou dobu jejího trvání je toto velmi důležité. Dnes je to jen trpká ironie. Vláda rozpočtové odpovědnosti tuto zemi dál výrazně zadlužuje a má na triku řadu korupčních skandálů. Veřejná trpělivost s vládou řízenou neschopným Nečasem, který byl léta pod silným vlivem své blízké a nejbližší spolupracovnice Nagyové, která měla ráda přepych a špiclování manželky premiéra a potrpěla si na luxusní dárky a oslovování „paní vrchní ředitelko“, již přetekla. Tato arogantní osoba je bohužel jen věrným obrazem naší vlády. Vláda řízená Nečasem, který působí jako tragikomická postava má nyní dost svých osobních a rodinných problémů a ještě je přenáší do své práce a šíleným chemikem holdujícím alkoholu Kalouskem nás svou nekompetencí zavlekla do nejdelší hospodářské recese v historii této země. Především díky politice škrtů máme rekordní počty nezaměstnaných, ale o tyto lidi pravici nikdy nešlo a nic pro ně neudělá. Snad jen to, že je bude veřejně ponižovat hlášením se na poště či nucenými pracemi zadarmo, jak to praktikoval všehoschopný, naštěstí již bývalý ministr Drábek. Sám odešel kvůli závažnému podezření z korupčního jednání své osoby a svých blízkých spolupracovníků. I toto je věrný obraz fungování této hvězdné vládní sestavy. Snad už ne příliš dlouho.
 
Nečasova vláda způsobila, že mnoho lidí je totálně znechuceno z politiky a řada z nich nejen nepůjde k příštím volbám, ale zcela rezignuje i na zájem o věci veřejné obecně. Přibývá lidí, kteří se právem domnívají, že politika je jen bojem o pozice, vliv a velké peníze, kde již nejde o žádné plnění volebních programů, ale korupci a protekci ve velkém, ve stylu, já ti přihraju veřejnou zakázku a ty mi na oplátku dáš prachy na volby či pro vlastní potřebu. Neposlušní straníci jsou odklízeni do lukrativních pozic státních a polostátních firem, což není nic jiného než forma úplatku. Když premiér veřejně na půdě Parlamentu řekne, že toto je normální, už to je důvod, aby se rychle ze své funkce pakoval. Pokud předseda vlády veřejně omlouvá korupci jako normální stav, musí odejít. Už dlouho se ví, že různé lukrativní posty ve státních organizacích, jako jsou dozorčí rady apod. jsou obsazovány nikoliv odborníky, ale poslušnými straníky bez ohledu na jejich kvalifikaci. Po příštích volbách by se tento neblahý stav měl změnit. Současná praxe je dále neúnosná. Stejně jako to, aby byl ministr vlády opakovaně přistižen, že do sdělovacích prostředků hovoří pod vlivem alkoholu. Každý ví, koho se to týká. V civilizované zemi při opakovaném přistižení, by sám dotyčný dobrovolně z funkce odstoupil. U nás nikoliv. Takže řada neschopných politiků se své funkce drží jako ono pověstné lejno vlastní košile. Ani veřejné mínění tyto osoby nedonutí k rezignaci. Jen silný veřejný protest v podobě generální stávky by asi mohl dohnat současnou vládu k demisi. Zde je namístě se ptát co v této situaci dělá především naše největší odborová centrála. Loni v dubnu její předseda Zavadil hřímal na stotisícové demonstraci na Václavském náměstí, že vláda je mizerná, škodí této zemi a lidem už dochází trpělivost. Ale, jak už to v jeho případě bývá, zůstalo jen u slov. K čemu tedy máme zcela neakceschopné odbory? Vždyť právě odbory by se měly postavit do čela velkého protestu, který tuto vládu už konečně shodí. Situace po událostech tohoto týdne již uzrála, ba dokonce přezrála. Nečas jasně řekl, že neodstoupí. Je to vrchol arogance. Pokud neodstoupí dobrovolně, musí mu pomoci nespokojení občané a to je dnes jistě nejméně 90% lidí u nás.
 
Vláda neumí řádně vybrat daně, posvítit si na lichváře ani trestat hospodářskou kriminalitu, o nějaké ucelené koncepci rozvoje hospodářství ani nemluvě. Vláda umí jen tupě škrtat a šetřit na těch nejchudších. Kalousek umí jen tisknout další dluhopisy.  Vláda prokazatelně škodí naší pověsti v zahraničí, ničí naše hospodářství, dál zhoršuje sociální situaci mnoha občanů, její tolik proklamovaný boj proti korupci se stal směšnou fraškou, zbyl už jen boj o koryta a o to zůstat co nejdále v lukrativně placených funkcích. Vždyť náročná milenka dost stojí a rodina si taky zvykla na vysoce nadprůměrnou životní úroveň. Tak proč dobrovolně odstupovat? Znovu se ukazuje v plné nahotě, že současný systém parlamentní demokracie pravidelně vynáší do vysoké politiky kreatury toho nejhoršího ražení, osoby s minimální schopností řídit stát, intrikány s kontakty na různé mafiánské struktury a kmotry nebo jen obyčejné zloděje, kteří svou funkci využívají výhradně pro vlastní obohacení. Nějaká služba své vlasti a občanům přece patří kamsi do minulého století. Dnes jde stále o velké prachy a stále ještě je kde brát. Viz naprosto skandálním způsobem schválené církevní restituce, kdy klíčovým mužem při hlasování byl člověk odsouzený za korupci. A jak pomohla katolická církev, když dostala od Kalouska a Nečase takový megadar postiženým nedávnou povodní? Veřejnost dobře ví, že církevní restituce nejsou ničím jiným, než nejdelším tunelem z Prahy až do Vatikánu. Současní mocní si snad ani neuvědomují svoji ubohost a katastrofální veřejnou pověst.
 
Ve vazbě stále držený poslanec Rath, aniž by byl odsouzen, se tak stále více jeví jako politický vězeň tohoto režimu, jako nepohodlný svědek mnoha událostí, které potřebují současní papaláši ututlat. Už se nikde nepíše o tom, že i Rath má stále právo se účastnit parlamentních schůzí a hlasovat. Ano, tato země je jen pro hochy co spolu chodí, ostatní mají smůlu a domoci se svých práv je pro ně často nedosažitelné. Proto již konečně svrhněme tuto zkorumpovanou sebranku, jejíž jedinou schopností je již pouze to, držet se svých funkcí až do hořkého konce. Neměli bychom ale zapomenout ve světle nejnovějších událostí, že naši pomoc stále ještě potřebují postižení nedávnou povodní. Vláda teď bude mít jiné starosti…
 
Vyšlo na serveru Vaše věc.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.