Miroslav Pořízek: Nečekaný hlas z České televize. Často jsme lhali, manipulovali, ale to se teď zásadně změní

04.04.2016 11:19

Není tajemstvím, že řada dlouholetých tradičních tváří z ČT odejde.

Miroslav Pořízek: Nečekaný hlas z České televize. Často jsme lhali, manipulovali, ale to se teď zásadně změní
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Mnozí se totiž s chystanými změnami jen těžko smiřují. Je téměř jisté, že z těchto důvodů odejdou například redaktoři David Borek, Marek Wollner, Zuzana Tvarůžková, Světlana Witowská (dlouhodobě zmámí skákáním do řeči, hlásáním svých jediných správných pravd, ironií a zesměšňováním nesouhlasných názorů, agresivním tónem řeči proti jiným názorům, než očekávají apod.) a někteří další. Samotní jmenovaní ostatně sebekriticky uznávají, že nedokáží změnit své dosavadní návyky a pracovní metody, jelikož je mají přímo v krvi a považují je za správné. Jak uvádí zdroj z ČT: „S těmito lidmi opravdu počítat do budoucna nemůžeme, jelikož právě oni byli nositeli oné staré a vesměs velmi špatné praxe, kdy svoje vlastní názory vnucovali televizním divákům, namísto předkládání faktů probíraných z různých názorových proudů, tak aby byla zajištěna co možná největší objektivita zpravodajství i publicistických pořadů. Pro mnohé je to velký šok, ale nedá se nic dělat, ten kdo není schopen změnit své chybné pracovní návyky, nemůže mít do budoucna v ČT místo. Televize tu musí být pro diváka a nikoliv pro redaktory a prezentaci jejich politických názorů, kterými se snaží diváka tzv. převychovat. Tato praxe musí skončit. Ten, kdo to nechce chápat, bude si muset hledat jinou práci a smířit se s tím, že lukrativní postavení v ČT bude pro něj minulostí. ČT musí sloužit napříště v první řadě skutečně objektivnímu a vyváženému informování o světě kolem nás, bez ohledu na to, komu se to líbí nebo nelíbí. Pravda a maximální objektivita se musí stát pro ČT jednoznačným kodexem, který musí za všech okolností hájit. Cokoliv jiného by bylo návratem k totalitářským praktikám a to přece nikdo z nás nechce“.       

Některé pořady budou bez náhrady zrušeny, velký prostor dostanou sami diváci, aby jejich názory a postoje odrážely pořady více než je tomu dnes. Velký otazník třeba zůstává i nad Otázkami Václava Moravce, jelikož i sám velký Václav Moravec je spojen s mnohaletou praxí tendenčního informování a potlačování některých nepohodlných názorů. Navíc v ČT působí již velmi dlouho a tak se dá předpokládat, že šanci mohou místo něj dostat třeba mladí talentovaní studenti žurnalistiky. Z ČT také v této souvislosti zaznívá jasný hlas, že ani Moravec není nedotknutelnou osobou. Mělo by skončit i to, že třeba poslanec Kalousek se bude každý den vyjadřovat z obrazovky ČT ke všem problémům, zvláště když sám není odborníkem v žádné nosné oblasti. V ČT má mít do budoucna výsadní postavení také odbornost, kromě již zmiňované nestrannosti. Důstojný prostor by měly dostat i neparlamentní strany a hnutí, stejně jako řada zkušených odborníků a osobností, které měly v minulých letech dveře do ČT zavřené nejen kvůli své kritice ČT, ale i kvůli tomu, že jejich názory nekorespondovaly s názory řady vlivných osob přímo z televize. Do ČT by měly mít dveře otevřené i představitelé vlasteneckých organizací, ale i alternativních médií, které v minulosti do televize nikdo nezval a neměli tak žádnou šanci se vyslovit k aktuálním otázkám a oslovit tak širší diváckou veřejnost.

Opravdu se zdá, že ČT je s připravovanými změnami na dobré cestě k tomu, získat si zpět respekt a autoritu mnohem větší části veřejnosti, než dosud. Záleží však na tom, zda se plánované změny skutečně podaří prosadit do praxe. Dá se totiž předpokládat, že ti, kteří si dlouhá léta zvykli z ČT kázat o tom, co je správné a pravdivé, o lidských právech, svobodě a demokracii, se nehodlají se svým hořkým koncem a tučnými příjmy z veřejných peněz smířit. Stejně jako různé zájmové skupiny, které mnoho let čerpaly obrovské sumy na své projekty z rozpočtu ČT. Také v tomto případě můžeme očekávat, že se nesmíří s koncem svých zlatých časů. Je proto nutné, aby silný tlak veřejnosti, která již tak dlouho a zatím marně čeká na zásadní změnu ve fungování celé ČT, ani nadále neustával. Nyní existuje velká šance, aby se mimořádně nezdravé poměry v ČT zásadně změnily. Snad si tentokrát ČT zase nenecháme ukrást příslušníky pražské kavárny, hordami pseudohumanistů, lhářů a manipulátorů a tito konečně skončí tak, jak si zaslouží. Tedy nejspíše jen jako málo významná, ale občas hlasitá sekta jedinců, kteří nic nepochopili a asi už ani nepochopí.   Varovat by nás mělo i to, že se prý připravuje petice proti chystaným změnám v ČT, které mají vést k její otevřenosti, skutečné nezávislosti a službě veřejnosti. To, že mezi její první signatáře patří Miroslav Kalousek, Jaromír Štětina, Martin Bursík či Marek Benda nebo dokonce Daniela Drtinová, by nás mělo udržovat ve stálé ostražitosti. Jsme sice na dobré cestě, ale ještě není dobojováno. Zkrachovalí politici a novináři dobře vědí, že se hraje o jejich moc a vliv. Je tak opravdu jen na nás, zda jim svou pasivitou umožníme, aby dále pokračovali ve starých kolejích.  Snad jim ale tentokrát ukážeme, že se dokáže zorganizovat velká část společnosti a konečně také účinně hájit svá práva.        

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.