Miroslav Zeman: Sobotka a Rusnok spolupracují. Dlouhodobá vize ale chybí

14.02.2017 12:52

V pondělí 13. 2. 2017 se uskutečnila schůzka mezi předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem. Deklarovaným výsledkem je, že strany spolupracují a že vše funguje bez velkých problémů.

Miroslav Zeman: Sobotka a Rusnok spolupracují. Dlouhodobá vize ale chybí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Dozvědět jsme se tak mohli, že intervence ČNB snižující hodnotu koruny neskončí dříve, než na konci prvního čtvrtletí 2017. Stejně tak jsme se dozvěděli, že bankovní sektor je stabilní a odolný vůči různým finančním a krizovým šokům. Dozvěděli jsme se i že ministr financí má najít tři miliardy korun na opravy silnic druhé a třetí třídy. Nic jsme se však nedozvěděli o dlouhodobější vizi, kam chceme ekonomicky dospět, jaké budou priority a cíle ČNB a vlády. Něco jako společný úkol. Bohužel.

Jako o cíli se mluví pouze a jenom o dosažení cílové inflace kolem 2 procent. O jakémkoliv dalším cíli či cílech se už mlčí. To je trošku málo. Navíc mi není jasné jak třeba předseda vlády a ČSSD chce svým voličům prodávat a propagovat zdražování, což inflace bezesporu je. Pokud se pochvalně vyjádří o zdražování přes 2 procenta ročně, asi to není dobrá zpráva pro důchodce, rodiny s dětmi a nízkopříjmové skupiny obyvatel.

Očekával bych, že výstupem z takto zajímavé schůzky dvou nejvýznamnějších ekonomických činitelů bude představení seznamu cílů, cest a opatření, která k těmto cílům povedou a která nějakým způsobem osloví občany. I na tomto příkladu se ukazuje, jak nefunguje a jak se podceňuje i ze strany předsedy vlády, který se uchází nejen o post předsedy ČSSD, ale také chce dovést svou stranu k vítězství ve volbách na podzim tohoto roku, komunikace s občany a politický marketing. 

Přijít po schůzce s velmi obecnými prohlášením, a informacemi, které už všichni známe, je velmi málo a pro mě je to spíše zklamání. Dokážu pochopit, že mnoho informací vycházejících od guvernéra ČNB bude spíše tajných či důvěrných, ale také se dá setkání pojmout, jako odhodlání dvou významných činitelů přispět svou činností k rozvoji ekonomiky, spolupráce na podpoře nových sektorů ekonomiky s velmi vysokou přidanou hodnotou, důraz na růst produktivity práce, platů a inovací, opouštění jistoty levné práce a levných produktů. Cílem má být orientace na znalostní ekonomiku a masová podpora sektorů s vysokou přidanou hodnotou, podpora domácího kapitálu, živnostníků, k čemuž může velmi přispět i domácí stabilní a efektivní finanční a bankovní sektor. Bohužel nic takového jsme se nedozvěděli. Pan předseda vlády promarňuje šance oslovit efektivně a nápaditě občany a vyklízí prostor konkurentům. V pořádku. 

I proto musíme vystačit s tím, že výsledkem schůzky předsedy vlády a guvernéra ČNB je potvrzení, že banka opustí intervenční režim nejdříve na konci prvního čtvrtletí, možná do konce druhého čtvrtletí, což už víme několik měsíců, dále, že finanční sektor je stabilizovaný, což víme už několik let, a že ČNB dostane nástroj regulovat úvěry bank a stanovovat jejich parametry, což víme už mnoho týdnů a nijak to nevítáme. 

Přejme si do budoucna více vizí, nápadů a kreativity. Jde to a funguje to i v ekonomických otázkách.

Autor: Miroslav Zeman, Bankovnípoplatky.com

Materiál byl publikován na základě spolupráce ParlamentníchListů.cz a Bankovníchpoplatků.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …