Místopředsedkyně Rady ČT: Sedm lží o České televizi

10.02.2014 14:36

Zavádějící výroky o České televizi z několika posledních měsíců inspirovaly místopředsedkyni Rady ČT Danu Eklovou k malému zamyšlení a následné snaze uvést věci na pravou míru. Ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz uvádí, že vše je čerpáno z materiálů projednaných Radou ČT, uveřejněných na webu České televize a tedy snadno dohledatelných. Stačí jenom číst, což asi řada kritiků neumí, nebo spíše nechce…

Místopředsedkyně Rady ČT: Sedm lží o České televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Lež č. 1 - Česká televize špatně hospodaří

Na podzim roku 2011 přestala Česká televize vysílat reklamu na programech ČT1 a ČT24. Tržby, včetně výnosů z reklamy, byly v roce 2010 více než miliarda korun. V roce 2011 logicky klesly na 778 milionů a v roce 2012 na 477 milionů korun.

K tomu je třeba přičíst to, že Česká televize není klasickým plátcem DPH. Když si firma, která je plátcem DPH, koupí auto, dostane od státu zpátky 21 procent. Česká televize není standardní firmou, dostává jen „poměrnou část DPH“. Přichází takto například v roce 2014 o 620 milionů korun. Přitom je třeba zdůraznit, že platí vlastně daň z televizních poplatků akcionářů. Ti ji ovšem platí již z jednou zdaněných peněz. Dvořákovo vedení na propad příjmů reagovalo například tak, že přepracovalo projekt výstavby brněnského televizního studia a ušetřilo přibližně 350 milionů. A zároveň, po schválení Radou ČT, vydává plánovanou část rezerv především na vlastní tvorbu. Což znamená mimo jiné, že dává práci českým tvůrcům, českým producentům. K tomu ČT spustila dva nové kanály: ČT :D a ČT art.

Fakticky v číslech to znamená, že v roce 2014 bude odvysíláno 43 175 hodin pořadů a to je v porovnání s rokem předcházejícím o 5 347 hodin více než byl plán na rok 2013, a to i přes propad příjmů. Efektivnější hospodaření, úspory v provozních nákladech jsou jednoznačné a snadno dohledatelné v dokumentech uveřejněných na webových stránkách ČT a projednaných radou.

Finance ČT jsou v pořádku, neznamená to však, že v budoucnosti nebude muset televize šetřit, hledat úspory. Musí počítat i s inflací a momentálně i nevýhodným kurzem koruny.

Důkazy: http://www.ceskatelevize.cz/rada-ct/vyrocni-zpravy/ http://img.ceskatelevize.cz/boss/document/249.pdf?v=1

Lež č. 2 - Rada České televize zametla pod stůl stížnost Daniely Drtinové, Adama Komerse, Nory Fridrichové a dalších veřejně neznámých redaktorů

Rada České televize prostudovala analýzy nezávislých odborníků, vyžádala si právní nálezy, dostala stanoviska etického panelu, ředitele zpravodajství i generálního ředitele. Členové rady jako orgán nemohli mluvit s těmi stěžovateli, jejichž jména neznali. Diskuzi, ani veřejné, se její členové nevyhýbali. Ze zákona ani nemůže rada být vyšetřovacím orgánem, který vyslýchá pracovníky. Co naopak zkoumat musí, je výsledná podoba zpráv a jejich úroveň na televizní obrazovce, nikoli to, jak tyto zprávy vznikaly.

Ve svém usnesení rada konstatovala, že nelze seznat, natož potvrdit, zda došlo k nestandardním editorským zásahům do vysílání České televize, a že neshledala žádné porušení objektivity a vyváženosti jako celku. Konstatovala také, že je potřeba situaci sledovat, vzala na vědomí, že se změní organizační struktura ve zpravodajství, bude vytvořen Editoriální panel pro řešení interních konfliktů při novinářské práci a bude také pokračovat interní audit. Tedy nic nezametla pod stůl.

Pracovala jsem ve zpravodajství, vím, jak je to složitý organismus. Lidé tam pracují velmi intenzivně. A výbuchy emocí jsou součástí této práce. Pokud jde o často zmiňovaný strach, chtěla bych jen upozornit na blog Marka Wollnera. Novináře, kterého nelze považovat za někoho, kdo by „se lísal“ k jakémukoli vedení. Jeho blog mnohá média nerada citují, protože se jim nehodí do jejich mediální války s ČT.

Důkaz: http://www.ceskatelevize.cz/rada-ct/materialy-projednane-radou/; http://www.ceskatelevize.cz/pub/radact_zpravy/546.pdf

Proč je důležité se nepodělat. Blog - Marek Wollner (blog.iDNES.cz)

Lež č. 3 - Česká televize není příliš respektovaná a lidé jí nevěří

Rada České televize ve výroční zprávě o činnosti hodnotí každoročně plnění úkolů veřejné služby, které vychází z rozsáhlých průzkumů renomovaných odborných agentur. Vyplývá z nich, že:

73 % populace zastává názor, že je Česká televize důvěryhodná

83 % populace 18+ je přesvědčeno, že ČT předkládá objektivní a vyvážené informace

79 % dospělé populace je toho názoru, že ČT předkládá divákům pravdivý a nezkreslený obraz skutečnosti

Důkaz: http://img.ceskatelevize.cz/boss/image/contents/rada-ct/vyrocni_zpravy/zprava2012.pdf?ver2

Lež č. 4 - Pátý kanál České televize stojí téměř 500 milionů korun

Z rozpočtu České televize pro rok 2014 jednoznačně vyplývá, že součet externích a interních nákladů činí 243 milionů korun. Mimochodem dětský kanál se stal za pět měsíců od spuštění nejsledovanějším dětským programem v evropských televizích veřejné služby.

Důkaz: http://img.ceskatelevize.cz/boss/document/249.pdf?v=1

Lež č. 5 - Rezervy budou vyčerpány v letech 2015 - 2016 a Česká televize bude na dně

Z dlouhodobých plánů jasně vyplývá, že zůstatek disponibilních zdrojů ČT neklesne k 31. 12. 2017 pod 2 miliardy! Ale opakuji: Neznamená to nehledat další úspory. Televize jen nechce šetřit na úkor vlastní výroby. Což je ale naopak přáním lidí, kteří investovali a chtějí investovat do komerčních televizí.

Důkaz: http://img.ceskatelevize.cz/boss/image/contents/rada-ct/dokumenty/dlouhodobe-plany-programoveho-ekonomickeho-a-technickeho-rozvoje-ct.pdf?v=0

Lež č. 6 - Česká televize vyrábí nekvalitní pořady

Úkolem České televize je vysílat pro celou populaci. Někdo má rád skupinu Vanessa, jiný Prodanou nevěstu s Gabrielou Beňačkovou... Rada ČT po vzoru zejména BBC, ale také holandské a dalších televizí veřejné služby hodnotí především tzv. spokojenost jako klíčový parametr kvality pořadu. Sledovanost je jen pomocný ukazatel. A nelze ho aplikovat ani na vystoupení skupiny Vanessa, ani na Prodanou nevěstu. I když tu si mimochodem vychutnalo na 30 000 diváků. Stačí si jen představit, kolik je to vyprodaných divadel. Mimochodem i sledovanost je však důležitým parametrem, například seriál První republika dosáhl sledovanosti 37 %, i když se mnohým nemusí líbit.

Pro informaci pár čísel k „nekvalitním“ pořadům:

70 % populace 18+ souhlasí s tím, že ČT nabízí dostatek pořadů, které odpovídají jejich vkusu a zájmům

81 % populace 18+ je toho názoru, že ČT má mezi televizemi vedoucí postavení v oblasti kulturních pořadů

83 % populace 18+ zastává názor, že ČT významně přispívá ke vzdělanosti

81 % si myslí, že ČT nabízí řadu pořadů, kde se naučí něco nového

75 % souhlasí s tím, že ČT významně přispívá k právnímu vědomí obyvatel

Důkaz: Analýza je uveřejněna ve Výroční zprávě o činnosti za rok 2012

…a nakonec - Česká televize má špatného ředitele

Tady si dovoluji říci svůj osobní názor: Je to nejlepší generální ředitel, kterého kdy Česká televize měla. I když není určitě bez chyb. Budoucnost médií veřejné služby je torpédována v celé Evropě. Síla akcionářů komerčních médií je obrovská, A tyto lidi nezajímá, kdo bude hájit potřeby seniorů, neslyšících, dětí. Jejich smyslem je vydělávat. Nic proti tomu. Ale znamená to, že existence televize veřejné služby je nutná.

Petr Dvořák je silný ředitel. Nesouhlasím s ním ve všem. Bojím se ale, že nahradit ho někým povolnějším, kdo srazí sledovanost ČT zase někam k 22 procentům a omezí výrobu, je cesta do pekel. Petr Dvořák je pod silným dohledem a kontrolou. Vybral si to dobrovolně. Proto ho nelituji, jen tvrdím, že televize i on si zaslouží, aby kritika nevycházela z polopravd, mýtů a falešných čísel.

Důkaz: Na podporu svého tvrzení můžu říct jen to, že v mediálním světě jsem známá jako někdo, kdo často jde proti proudu. A nikdy jsem se nebála říkat názory, které nebyly zrovna populární.

A ještě jedna pravda:

V době mediálních útoků na Českou televizi její sledovanost a prestiž roste. A to včetně zpravodajství.

Ing. Dana Makrlíková-Eklová, autorka je místopředsedkyní Rady České televize

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…