Monika Horsáková: Předlistopadová

16.08.2014 10:51

25 let letos uplyne od jednoho ze zásadních historických mezníků soudobé české historie – tzv. sametové revoluce. Už teď jsou média plná vzpomínek a pořadů, které k této události odkazují. Pozadu nezůstaneme ani my. Kam od té doby česká společnost došla? A nakolik jsou ideály sametové revoluce stále platné? A proč na ně vůbec myslet už teď v srpnu?

Monika Horsáková: Předlistopadová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí – toto heslo okupovalo české ulice v listopadu 1989. A každodenní realita po pětadvaceti letech? Pohrdání občany, arogance moci, bulvarizace, kult síly. Mnozí intelektuálové zase hovoří o jakési neonormalizaci, ve které je každý, kdo jen trochu vyčnívá z šedivého průměru a je schopen si stát za svým názorem, obtížným hmyzem. 

V zemích, kde se demokracie už ustálila, se podobné záležitosti vnímají negativně, v Česku se ale staví na piedestal. Politika – místo aby byla službou – vytlačila občana na okraj zájmu. A pokračuje jakési vědomí, že přes politickou knížku je možné dělat kariéru i byznys, že je to nejpohodlnější cesta ke štěstí. 

Jednou budem dál, znělo v listopadu 1989 českými ulicemi. Dnes se jimi nese nespokojenost a nedůvěra. Nedůvěra v právo, v politiky, v toho druhého. Proč to vlastně zmiňuji dnes? Protože za dveřmi je další předvolební slibování – kampaň před komunálními volbami. Rozhodnout tak můžeme o politicích, kteří nám jsou nejblíž. A je přitom jen na nás, kdo v obecních a městských zastupitelstvech na nejbližší léta zasedne. 

Na pár dnů se tedy občan zase stane centrem zájmu a bude mu z politického tábora naslibováno vše, na co si jen lze vzpomenout. Mezi tím mnohé nesplnitelné. Možná přitom nebude marné si na chvíli na ideály z devětaosmdesátého vzpomenout a s nimi i na sílu, kterou občanská společnost má. Protože politika bude jen natolik arogantní, nakolik to my – občané – dopustíme.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Pořad: Ranní poznámka  |  Stanice: Ostrava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…