Nadační fond proti korupci: Amnestie Václava Klause popáté

05.11.2016 14:20

Nadační fond proti korupci zveřejňuje pátou část elaborátu obsahujícího základní údaje a citace z usnesení vybraných soudů a státních zastupitelství, týkajících se aplikace článku II amnestie Václava Klause z roku 2013. V této části přinášíme usnesení krajského státního zastupitelství a soudu v Praze a v Českých Budějovicích.

Nadační fond proti korupci: Amnestie Václava Klause popáté
Foto: nfpk.cz
Popisek: Nadační fond proti korupci

Trestná činnost stíhaných (a amnestovaných) osob klasicky pokrývá „standardní“ činy včetně podvodu, zpronevěry, zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, účasti na zločinném spolčení nebo zneužívání pravomoci veřejného činitele. Nechybí ani zločin loupeže. Způsobená finanční škoda z uvedených usnesení činí skoro 580 milionů korun, k další škodě ve výši přes 220 milionů korun již nedošlo.

Usnesení obsahují případy vystavování fiktivních faktur, odebírání zboží bez úhrady či vyvádění majetků z obchodních společností do spřízněných firem. Zaujme i případ policejního inspektora, který v rámci objasňování trestné činnosti přepisoval jednací čísla, pozměňoval data a vyhotovoval fiktivní spisy. Následkem toho byl kázeňsky odměňován za výsledky práce… V jiném případu šlo o uzavírání fiktivních smluv o spolupráci, řízení a poradenství, na základě kterých měli obžalovaní firmám pomáhat snižovat daňové odvody. V roce 2006 k tomu soudce řekl: „Lační takzvaní podnikatelé uvěřili v jakousi osvícenost Belgičana s králíky a ve zvuk jména světové počítačové firmy a dohodli se s nimi, jak lehce přijít k penězům. Vy nám dáte tři sta tisíc, my vám vyfakturujeme dva miliony a finanční úřad vám to vrátí. Dohodli se, jak stát ošidit, aby mu potom mohli vyčítat, že nemá na nic peníze…“ (zdroj: Českobudějovický deník. Obžalovaných 122, odsouzena bude jedna? 21. 9. 2006)     

Nejznámější je však případ konkursní mafie kolem soudce Jiřího Berky, v rámci které skupina osob v součinnosti páchala trestnou činnost za účelem vyvádění majetku z obchodních společností. Jádro skupiny tvořil soudce, správce konkursní podstaty, ředitel podniku, pracovník pro zpeněžování podstaty a soudní znalec. Samá „elita“. Zmanipulovanými konkursy skupina způsobila škodu přes 260 milionů korun, k další škodě přes 200 milionů již nedošlo. Později Vrchní soud v Olomouci amnestii u některých obžalovaných částečně zrušil. Ve věci rozhodoval i Nejvyšší soud.          

Připomeňme, že ze získaných usnesení krajských a vrchních soudů a státních zastupitelství za celou republiku plyne, že osoby, jejichž stíhání bylo zastaveno, měly způsobit celkovou škodu ve výši nejméně 18,6 miliard korun, k další škodě ve výši nejméně 3,4 miliardy korun již nedošlo. Poškodit měly přes 90 tisíc fyzických a stovky právnických osob.

Dodejme nakonec, že správní rada Nadačního fondu rozhodla o zveřejnění plných jmen stíhaných a amnestovaných osob, pakliže je bylo možné dodatečně zjistit.    

Nadační fond proti korupci je zcela nezávislá iniciativa lidí, kteří zásadně nesouhlasí s vysokou mírou korupce ve státní správě. Naším cílem je mimo jiné podpora a odhalování korupční činnosti ve veřejné správě a podpora projektů odhalujících korupci.

Přílohy - Usnesení o zastavení trestního stíhání na základě čl. II rozhodnutí prezidenta republiky Václava Klause o amnestii ze dne 1. 1. 2013:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…