Newt Gingrich: Stane se toho hodně

31.01.2017 18:01

Newt Gingrich patří mezi nejbližší poradce nového prezidenta Donalda Trumpa. Přinášíme výtah z rozhovoru, který s ním vedl Gordon Repinski z německého týdeníku Der Spiegel.

Newt Gingrich: Stane se toho hodně
Foto: archív autora - reprofoto Youtube
Popisek: Newt Gingrich

Pane Gingrichi, co můžeme očekávat od prvních 100 dní vlády Donalda Trumpa?

Stane se toho hodně. Donald Trump je pracovitý člověk. Domnívám se, že v prvních týdnech zruší hodně dekretů Baracka Obamy a zbaví se tak tohoto dědictví. A půjde vpřed na mnoha frontách. Očekávám, že první týdny budou velmi úspěšné.

Mnozí lidé se obávají, že se vaše země po Trumpově nástupu 20. ledna změní, bude méně tolerantní, více autoritativní, něco jako Putinovo Rusko. Takový strach obchází Evropu.

Je to iracionální strach, skoro až chorobný. Posunout nejotevřenější a nejbarevnější národ planety jen směrem k Rusku, to bychom museli přijít o zdravý rozum do té míry, že je to těžko představitelné. Byl jste někdy v Moskvě?

Bohužel ne.

Tak se zeptejte svých kolegů, v jakých podmínkách tam například pracují novináři, a rozhlédněte se ještě jednou tady. Ty dvě země nelze srovnávat. Znám Evropu a znám Evropany. Jako dítě vojáka jsem žil ve Stuttgartu, promoval jsem z evropské historie, žil jsem ve Francii a Belgii. A je mi líto, že někteří Evropané šíří podobné nesmysly.

Ale také Američané se bojí o svoji zemi, mnozí se bojí nových závodů ve zbrojení. A sám Trump přece nedávno řekl, že by k tomu mohlo dojít.

Když se podíváte na to, jak Rusové v uplynulých deseti letech dále vyvinuli své jaderné zbraně, tak víte, že závody ve zbrojení jsou již realitou. Rusko modernizuje své nukleární systémy, sází více na taktické jaderné zbraně, proti kterým raketová obrana nic nezmůže. Investují také do vývoje robotických zbraní, zjevně také tanků-robotů. Moskva je připravena – a pravděpodobně vkládá více peněz do vývoje inovativních zbraňových technik než všichni Evropané dohromady.

Změní Donald Trump vztah USA k NATO?

Ne dramaticky. Spíše očekávám, že bude tvrdě zacházet s těmi zeměmi, které na obranu nevydávají alespoň dvě procenta hrubého národního produktu. Bude se jich ptát, proč my Američané máme za sebou vláčet takové příživníky.

Znamená to tedy, že plnou vojenskou podporu dostanou jen ty státy NATO, které splní limit dvou procent?

Myslím, že tak jednoduše by to asi nešlo, ale v jednání s vládami, které platí méně, bude velmi otevřený. NATO je aliance – čili všichni členové musejí být schopni odevzdat svůj příspěvek.

Evropané se také bojí důsledků spojenectví Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem. Co očekáváte v tomto směru?

Domnívám se, že Trump se necítí být povinován vést proti Rusku studenou válku, je ale velmi opatrný. Mimochodem: Už to, jak kladete otázku, je schizofrenní. Na jedné straně se lidé bojí, že Trump zahájí závody ve zbrojení, a současně, že je vydá Putinovi. To je opravdu kouzelné. Který z těch strachů je asi tak větší? Trump přece ve skutečnosti řekl, že pokud bude někdo chtít závody ve zbrojení, tak ho v nich překonáme. 

Trumpův tweet, který vyvolal tuto debatu, by se ale mohl vztahovat stejně dobře na Čínu, jako i na Rusko.

Domnívám se, že v otázce Jihočínského moře Číňanům jasně řekneme, že se rozhodně nestanou vůdčí námořní mocností naší doby.

Ještě jednou k Rusku: Americké zpravodajské služby došly k závěru, že se Rusové pokoušeli ovlivnit americký volební boj. Může to Washington tolerovat?

No, víte, Obama nechal odposlouchávat dokonce i německou kancléřku. Vlády zkrátka takové věci dělají. Já ale nevím o žádných ruských akcích, které by naše volby skutečně ovlivnily.

Americké tajné služby považují tento vliv za pravděpodobný, protože ruští hackeři se podle nich podíleli na e-mailové aféře demokratů.

Ne. Služby říkají, že došlo k pokusu ovlivnit volby. Ale nepodsouvají, že by Rusové dosáhli skutečného efektu.

Republikánští senátoři Lindsey Graham a John McCain to hodnotí úplně jinak a požadují tvrdou reakci Ameriky.

Nemám rád, když se někdo ohání vysokou morálkou, ale v praxi toho může dosáhnout jen málo. Podívejte se, bylo by pro nás velmi těžké dát Rusům za vyučenou. Ta cena by byla příliš vysoká. A taky bych rád věděl, co bychom jako měli dělat. Vlastně bychom mohli jen pokřikovat. A Putin už si dávno zvykl na to, že Obama se svým ministrem zahraničí Kerrym jednou za čas udělali rámus. Na Moskvu to nikdy žádný očividný dojem neudělalo.

Trump často zmiňuje svoje sympatie k Putinovi. Můžete vysvětlit, co ho na ruském prezidentu tak fascinuje?

To skutečně nemohu. Myslím, že považuje Putina za silného muže – tak vidí i sám sebe. Ale nemyslím si, že by v Putinově vládě spatřoval nějaký vzor.

Mnozí Evropané se obávají, Trump by mohl ztratit nervy a stisknout jaderné tlačítko.

Myslím si, že je velmi, velmi opatrný, pokud jde o atomové zbraně. A je v tomto směru také vážně znepokojen. To je také zjevně jeden z jeho důvodů pro opatrné zacházení s Putinem. Ví, kolik jaderných zbraní má, a uvědomuje si i to, že ruská vojenská doktrína je z hlediska použití jaderných zbraní mnohem otevřenější než ta americká.

S Ruskem jedná Trump jemně, ale o to tvrději se vyjadřuje o jiných zemích. Především o Mexiku. Věříte, že bude skutečně podél hranice postavena zeď, a že ji Mexiko navíc i zaplatí?

Zeď bude postavena a Mexiko bude platit.

Mexický prezident ale říká, že platit v žádném případě nebude.

Jsou různé způsoby, jak to řešit. Můžeme například zpoplatnit všechny finanční převody do Mexika. Anebo zavést cla na všechna auta, která z Mexika dovážíme. Anebo můžeme zabavit majetek mexických drogových kartelů ve Spojených státech – už jen to samo by zeď zaplatilo.

S poplatky a cly ale rozpoutáte obchodní válku, která nakonec může poškodit i USA.

Ne, Spojené státy jsou největším trhem světa. Vůbec se nebojím zemí, které by si s námi chtěly začít obchodní válku. Myslím, že by ji prohrály.

Nedávno jste prohlásil, že se nejvíc obáváte toho, aby Trumpův tým během vládnutí neztratil nervy. Co jste tím přesně myslel?

Je toho mnoho, co nás může brzdit, nebo zastavit: byrokracie, předpisy a regulace, lobbisté, média. Setrvačnost všech těch sil, které chtějí zabránit změnám, bude tak silná, že skutečně hrozí, že Trumpova vláda bude možná muset zpomalit a začít na ně brát ohled. Takříkajíc se budou muset stát „rozumnými“. Pokud se ale Trump a jeho lidé k tomu nechají dotlačit, prohrají.

Proč?

Ten, kdo se vyzná v Bruselu, ví, o čem mluvím. Když se pokusíte něco změnit, narazíte na byrokracii Evropské unie, která se nenechá zlomit a nic s ní nepohne. Ta byrokratická monstra tam jednoduše jen sedí a zírají na vás. V Americe máme stejný problém. Většina byrokratů hlasovala pro Hillary Clintonovou. Štítí se toho, čeho chce dosáhnout Trump. Většina z nich je přesvědčena, že to dokážou vysedět, protože je není možné vyhodit.

Během volebního boje jste úzce spolupracoval s Trumpem. Změnil se v těchto měsících nějak osobně?

Mnoho se naučil. Velikost zodpovědnosti ho učinila střízlivějším. Myslím si, že teď už je schopen lépe zhodnotit, o jak velké výzvy jde. Mezitím mluvil nejméně se 75 vedoucími světovými politiky a stará se o to, jak zodpovědným způsobem dosáhnout úspěchu. A on ho dosáhnout chce.

Mnoho lidí mu radilo, aby vystupoval víc jako státník. Zatím se tak nestalo.

Trump je takový, jaký je. Například s Twitterem skončí jen těžko. Doufám, že si na to lidé jednoduše zvyknou. Každý prezident má svůj styl.

Má Trump něco jako velkou strategii?

Ne, ale má směr. Chce obnovit autoritu a sílu Ameriky a nastartovat ekonomiku.

Vybavíte si okamžik, kdy jste si poprvé uvědomil, že by Donald Trump mohl opravdu zvítězit?

Ano. Bylo to po televizní debatě v srpnu 2015, po níž veškeré elity usoudily, že ji prohrál, ale lidé na internetu, tuším, že to bylo 60 nebo až 70 procent, ho označili za vítěze. Uvědomil jsem si, že pokud je propad mezi elitami a národem tak velký, může se stát i cosi neuvěřitelného. Země už má dost politické korektnosti a má už i plné zuby vlád, které nefungují. Je už zhnusená slabostí, která je interpretována jako moudrost. Je to vcelku snadné k pochopení. 

Který z Trumpových poradců bude mít největší vliv?

Žádný. Bude mít hodně poradců, ale nebude poslouchat jen jednoho, nebo dva.

Mnozí vás viděli jako budoucího viceprezidenta nebo alespoň ministra. Proč jste nakonec zůstal mimo?

Chci si zachovat svobodu plánovat až do pravděpodobného ukončení Trumpova období v roce 2025 a chci si uchovat možnost pronášet své názory bez ohledu na aktuální stranickou linii. Myslím si totiž, že to bude nejvíce fascinující prezidentství mého života. Může být velmi, velmi dobré, ale také se může proměnit ve velké zklamání. A na to nepotřebuji mít žádný úřad. Šance, že Trump dosáhne úspěchu, jsou ale dobré.

Odkud berete ten optimismus?

USA jsou obrovská země s ohromnými zdroji. Americký duch vytvořil bratry Wrightovy, Henryho Forda, Billa Gatese, Marka Zuckerberga. Když dobře začneme, umíme být velkolepí. Neschopnost Obamovy vlády byla tak obrovská, že už jen z poloviny dobrý manažer může získat hodně. A Donald Trump je velmi dobrý manažer.

Newt Gingrich

(73) patří v Republikánské straně dlouhá léta spíše ke konzervativnímu křídlu. Dvacet let byl členem Kongresu, v letech 1995 až 1999 předsedal Sněmovně reprezentantů. Během volebního boje byl považován za jednoho z možných kandidátů na viceprezidenta. 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla