Nezávislá média: Stříbrný lukostřelec v roce druhém

27.04.2017 17:37

Instituce Stříbrný Lukostřelec, která je zaměřena na prohlubování vztahů mezi Ruskou federací a ostatními zeměmi, vznikl už před dvaceti lety. V České republice působí teprve od loňska, kdy byly poprvé uděleny ceny jak organizacím, tak i jednotlivcům za úspěšné projekty v oblasti kultury, sportu, vzdělávání, obchodu, průmyslu, vědy a turistiky. V roce 2016 hodnotila komise 26 přihlášených účastníků a slavnostní předávání cen se pod záštitou prezidenta Miloše Zemana konalo v Reprezentačním domě v Praze.

Nezávislá média: Stříbrný lukostřelec v roce druhém
Foto: Archiv
Popisek: Tisková konference k soutěži Stříbrný lukostřelec

Přihlašování do letošního ročníku už započalo, zájemci o účast v soutěži se mohou se svými projekty registrovat na webových stránkách www.lukostrele-pr.cz. Z aktuálních informací, které zazněly ve čtvrtek 26. dubna na tiskové konferenci, je ale zřejmé, že instituce Stříbrný lukostřelec se neomezuje pouze na hodnocení projektů a udělování ocenění, ale sama se podílí na mnoha kulturních, vzdělávacích a sportovních akcích, které se konají v České republice v průběhu celého roku. Mezi nejznámější například patří Mezinárodní golfový turnaj v Mariánských lázních, který je letos naplánován na 10. června.

Vyhlášení a předávání cen druhého ročníku soutěže Stříbrný lukostřelec se bude konat 2. 11. 2017, tentokrát v Národním domě na náměstí Míru.  Slavnostní večer proběhne v prostorném Majakovského sále. Ten svým pojmenováním připomíná vystoupení ruského básníka Vladimíra Majakovského, který zde v roce 1927 na pozvání Společnosti pro hospodářství a kulturu přednášel své verše. Na čtvrteční tiskové konferenci, která proběhla bez většího zájmu českých médií, zazněla i úvaha spisovatelky Lenky Procházkové o tom, že právě literatura pomáhá překonávat předsudky a rozptylovat sterilní názory, protože dokáže překračovat hranice, které mnohdy účelově vytváří politika. Lenka Procházková získala sošku lučištníka už loni za svou reportážní črtu z putování po ruských městech nazvanou „Živé duše“. Další host tiskové konference překladatel Andrej Fozikoš, také laureát loňské soutěže, glosoval myšlenku L. Procházkové míněním, že k proplétání historických kořenů české a ruské kultury vždy přispěli konkrétní lidé, což dokumentoval jmény a příběhy ruských autorů, jejichž díla vznikala v českém prostředí, například při jejich pobytu v Mariánských lázních nebo v Karlových Varech.                                                

Podle sdělení paní Eleny Sorokiny, organizátorky soutěže, převzal letošní záštitu nad vyhlášením vítězů opět prezident Miloš Zeman a spolu s ním i České centrum a Velvyslanectví Ruské federace v ČR.

Nezávislá média, z.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…