Novinář Horký: Hysterický strach, kvílící ženy, strkanice. Vítání čínského prezidenta - bylo to úplně jiné, než co jsem kdy zažil...

29.03.2016 12:29

VIDEO Bylo to jiné. Jiné. Něco úplně jiného, co jsem ještě neviděl. To ve mně zůstává po zkušenostech z organizovaného “vítání” čínského prezidenta. Předem označené autobusy "Skupina 3" dovezly skupinu lidí (slangově a pro zkratku jim říkejme vítači) na Evropskou třídu. Lidé vystoupili, ze zavazadlového prostoru vytáhli předpřipravené vlajky i transparenty a vydali se několik desítek metrů k billboardu s Václavem Havlem a Dalajlámou.

Novinář Horký: Hysterický strach, kvílící ženy, strkanice. Vítání čínského prezidenta - bylo to úplně jiné, než co jsem kdy zažil...
Foto: Radka Křivinková
Popisek: Vítání čínského prezidenta před hotelem Hilton

Dva vítači roztáhli velkou českou vlajku tak, aby nebylo na VH a Dalajlamu vidět. Další zas rozvinuli jiné transparenty, aby zabránili "viditelnosti" i z dalších úhlů.

Jiní měli v ruce transparenty či malé české nebo čínské vlaječky.

A teď to JINÉ. Ten pocit, ty emoce, výraz v jejich očích. Po několik krátkých ale nesmírně intenzivních minut.

Snaha za každou cenu zakrýt jakoukoliv malou tibetskou vlaječku, kterou kdokoliv přinesl. To nebylo naštvání a nevraživost, jaké znám z demonstraci proti uprchlíkům. To bylo naštvání a strach. Strach z toho, co by se stalo, kdyby snad kousek vidět byl.

Hysterický strach.

Ženy kvílící a pobíhající s transparenty a malými čínskými vlaječkami ve snaze reagovat na pohyb jejich oponentů s tibetskými zástavami.

Muži též pobíhající, snažící se občas strkat a hystericky gestikulovat.

Jeden z “vítačů” megafonem řídil skupiny lidí, kteří se dle jeho pokynů posouvali po kraji silnice. Nikoliv ve snaze být vidět. Ale zařídit, aby něco jiného vidět nebylo.

Když kolona s čínským prezidentem projela. Všichni vše prakticky okamžitě složili a začali odcházet do připravených autobusů.

Když jsem se zeptal českých řidičů autokarů, kam jedou dál, jen mávli rukou. Prý neví. Řeknou jim to až “organizátoři” později.

Záznam mého svědectví z Periscope je už na youtube. Bohužel v nepříliš dobré kvalitě: 

 
„Foto: Martin Štěrba“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…