Občané žádají v petici vybudování východní tangenty

04.04.2016 20:45

Až do 30. června budou obyvatelé olomouckých čtvrtí zatížených tranzitní dopravou sbírat podpisy pod petici žádající urychlené vybudování východního obchvatu města. Shromažďování podpisů začalo v pátek úvodní tiskovou konferenci Iniciativy pro tangentu, která chce v této věci apelovat na ministerstvo dopravy.

Občané žádají v petici vybudování východní tangenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice, ilustrační foto

Takzvaná východní tangenta by měla odvést z města tranzitní dopravu vedenou čtvrtěmi Holice, Hodolany, Bělidla, Chválkovice a Týneček. Ty jsou neúměrně zatíženy hlukem a exhalacemi. Vybudování obchvatu by zároveň zvýšilo bezpečnost těchto čtvrtí, z nichž zmizí většina kamionů.

Do čela iniciativy, která apeluje na stát, se postavil občan Holice Miloslav Šmída, který zároveň pracuje v tamní komisi městské části. „Holice je dopravou velmi zatížena. Vybudování tangenty by nám, ale také dalším čtvrtím včetně Hodolan, velmi pomohlo,“ uvedl na tiskové konferenci Šmída.

První pokus vybudovat východní tangentu se před deseti lety nepodařil. Ředitelství silnic a dálnic naplánovalo trasu vedoucí obytnou zástavbou. Lidé z dotčených čtvrtí protestovali a město se je rozhodlo ochránit změnou územního plánu. Poté se řadu let nic nedělo, až loni inicioval obnovení diskusí o tangentě senátor za Olomoucko Martin Tesařík. Ve věci budování obchvatu oslovil ministra dopravy Dana Ťoka. „Město tangentu nutně potřebuje a není možné, aby se o ní další desítky let jen mluvilo nebo aby její příprava skončila jako minule,“ říká senátor Tesařík.

Ten společně s primátorem Antonínem Staňkem zorganizoval dvě jednání města, kraje, zástupců obou komor parlamentu a zástupců resortu dopravy. Ze schůzek vzešel seznam potenciální problémů, které všichni chtějí řešit ještě dříve, než stavbu východní tangenty zastaví. 

Petici bude možné podepsat v Holici, Hodolanech a v Regionálním centru v přednádražním prostoru, případně si arch stáhnout z webu iniciativy www.protangentu.cz a poslat jej iniciátorům podepsaný e-mailem nebo klasickou poštou.

Východní obchvat města by měl měřit 7,3 kilometru a vést ze směru z Přerova od křižovatky v Holici mezi Olomoucí a obcí Bystrovany, aby se za Týnečkem napojil na stávající výpadovku na Šternberk. Projekt počítá s vybudováním 14 mostů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.