Odboráři: Ve vimperském závodu jsme prosadili citelný nárůst mezd

20.06.2017 14:05

Sedm stovek zaměstnanců vimperského závodu společnosti Rohde & Scharz se od července dočká citelného zvýšení mezd. Vyjednavačům Odborového svazu KOVO se po tříkolovém jednání podařilo uzavřít s vedením podniku dohodu, která garantuje zvýšení tarifních mezd v průměru o devět procent při současném zachování všech již existujících benefitů.

Odboráři: Ve vimperském závodu jsme prosadili citelný nárůst mezd
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

„Navýšení je v různých tarifních třídách rozdílné a pohybuje se od šesti do 12,9 procent, přičemž průměr činí již zmíněných devět procent. Dohodli jsme se také na zrušení konta pracovní doby, které bylo zavedeno v období ekonomické krize a nyní již postrádá svůj význam,“ uvedl předseda Základní organizace OS KOVO při Rohde & Schwarz závod Vimperk, s.r.o., Marek Malý.

Nová kolektivní smlouva je platná od 1. července, mzdový nárůst tak zaměstnanci vimperské strojírenské firmy reálně zaznamenají už v srpnovém výplatním termínu. Nejvíce si přitom polepší pracovníci v dělnických profesích, jejichž tarifní mzdy byly dosud nejnižší. Řádově jde až o více než tři tisícovky měsíčně.

„Cílem bylo nejen dosažení vyšších mezd, ale také alespoň částečné narovnání dlouho se zvětšujících rozdílů mezi nejnižšími a nejvyššími tarify. Nejvíce přidáno, tedy o maximálně dohodnutých 12,9 procenta dostane celkem 217 zaměstnanců v tarifní třídě C,“ zdůraznil Malý.

Ve vimperském závodě Rohde & Schwarz pracuje v současné době přibližně 700 lidí, téměř třetině z nich tak vzrostou hodinové tarifní mzdy v základu o 12,30 koruny a při dosažení všech pohyblivých složek v maximální výši až o 18,45 koruny.

Jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Švec v této souvislosti připomněl, že základním cílem kolektivního vyjednávání je vždy především udržení reálné mzdy. To znamená zajištění smluvní garance růstu nominální mzdy alespoň ve výši předpokládané inflace. To se v naprosté většině firem, kde OS KOVO působí, úspěšně a dlouhodobě daří.

„Svoji roli při úspěšném vyjednávání nesporně sehrál fakt, že loni došlo v Rohde & Schwarz k nárůstu členské základny OS KOVO o 66 procent, což výrazně posílilo pozici zdejší základní organizace. Hodně zaměstnanců stále spoléhá na to, že výhody sjednané odbory získají i oni, ačkoli nejsou členy odborů. Zapomínají ovšem na to, že slabá odborová organizace vyjedná méně, než silná. Na této skutečnosti pak tratí všichni zaměstnanci, dokonce i ti ve vyšších pozicích,“ konstatoval Švec.

ROHDE & SCHWARZ závod Vimperk, s.r.o. je součástí světového koncernu Rohde & Schwarz se sídlem v německém Mnichově. Společnost v současné době zaměstnává celosvětově celkem devět tisíc lidí, z toho 700 ve Vimperku, kde vyrábí kompletní měřicí přístroje, mobilní radiostanice a vinuté díly pro přístroje R&S. Provádí se zde také osazování desek plošných spojů, jejich následné zkoušení, montáž měřicích přístrojů a komponentů pro rozhlasové a televizní vysílače. V jedné z výrobních hal byla kompletně zařízena výroba zabývající se opracováním plechů s vysoce moderními lisy a lasery včetně povrchových úprav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …