Odbory: Požadujeme v řetězcích vyšší nárůst mezd než kdykoli předtím

13.09.2016 20:36

Nejméně 1,5násobek nejnižší zaručené mzdy stanovené nařízením vlády pro jednotlivé pracovní pozice v obchodě požaduje v připravované kolektivní smlouvě vyššího stupně (KSVS) Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO).

Odbory: Požadujeme v řetězcích vyšší nárůst mezd než kdykoli předtím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

„Jsme přesvědčeni, že vzhledem k velmi dobré ekonomické situaci řetězců se s naším sociálním partnerem, jímž je Svaz obchodu a cestovního ruchu, dohodneme,“ říká předsedkyně OSPO Renáta Burianová.

Pokud bude KSVS úspěšně završena, vydělají si příští rok pokladní namísto dosavadních 12 100 korun měsíčně 18 150 korun, řezníci či skladníci si místo stávajících 10 900 korun přijdou na 16 350 korun.

Podle návrhu OSPO by se měly v řádu desítek procent zvýšit rovněž příplatky za práci přesčas, ve svátek či v noci. Odměna za pracovní pohotovost by měla stoupnout z dosavadních 10 procent průměrného výdělku na 20 procent.

Významný je také požadavek odborů na náhradu mzdy za první 3 dny pracovní neschopnosti ve výši 30 procent průměrného výdělku. Dosud zaměstnanci řetězců nemají nárok na žádné peníze.

Pokud jde o dovolenou, měla by se zvýšit nad rámec 20 dnů, které stanoví zákoník práce. Lidé, kteří pracují u jednoho zaměstnavatele alespoň 3 roky, by podle návrhu KSVS měli získat 2 dny navíc, a ti, kteří mají delší pracovní poměr než 5 let, dokonce 5 dnů.

Na základě uzavřené KSVS se pak budou dojednávat konkrétní podmínky v jednotlivých řetězcích, které ovšem nesmějí být pro zaměstnance horší, než stanoví tato smlouva. Již na konci září bude zahájeno kolektivní vyjednávání ve společnosti Ahold, pod niž spadají prodejny Albert. Brzy nato začne OSPO vyjednávat se společností REWE, do níž patří supermarkety Billa a Penny Market. Kolektivní vyjednávání čeká také řetězce Globus, Makro a další subjekty sdružené
v OSPO, například distribuční společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …