Oldřich Fischer: Cena vzdělání aneb Práva by mohl studovat každý, kdo se přihlásí

18.08.2016 9:07

Na vyučení jednoho soustružníka potřebujeme mít velkou dílnu. V té se v zimě musí topit. Nejlacinější soustruh pro výuku, a ne, pro amatéra kutila, stojí okolo 200 000 Kč. Soustruh, který se předpokládá ve skutečné výrobě, odhaduji na 1 000 000 Kč. Na takovém soustruhu by měl mít žák také nějakou praxi. K tomu je potřeba připočítat náklady na zkažený materiál, škody při výuce jako: najetí nože do sklíčidla, nezvládnutí posuvů a otáček, vypálení motoru při mytí stroje atd. atd.

Oldřich Fischer: Cena vzdělání aneb Práva by mohl studovat každý, kdo se přihlásí
Foto: pixabay.com
Popisek: zákony, ilustrační foto

Pro absolvování právnické fakulty jsou potřeba pouze  krayon, pár náhradních tuh  např. HB  a balík papírů A4 . Možná i jednu gumu na gumování. Školy netřeba. Z toho co slyšíme v televizi usuzuji, že řada právníků  ve městě, kde absolvovali, by fakultu právní ani nenašli. Když  se někdo odvolá, že on studoval 6 let, přítomní nabydou dojmu, že dotyčný začal studovat jako absolvent pátého ročníku základní pomocné školy.  Všechny ostatní školy mají nějaké náklady.  Hudební : klavír stojí asi okolo 100 000 Kč, musí se ladit. Zemědělci:  školní políčka, mikroskop. Chemie: žíraviny,  strojaři: ceny  měřících přístrojů se nedopočítáte.

Pro právní fakultu: již na gymnáziu: roční přípravný kurs pro studenty 2000 Kč (v té době měsíční mzda)   nebo dvouletý kurz  za 4000 Kč. Přitom  o existenci těchto kursů  nevěděl téměř nikdo. Roční kurz byly vyhozený prachy. Ani jsem se neptal za jak málo hodin výuky takový prachy.Takže již před  zahájením přijímacích zkoušek byla v podstatě tajná a též sociální selekce.  O regulérnosti  přijímacích zkoušek by báje obyčených lidí vydaly možná na román. Jediný, koho znám, že mu vzali a hned obě děti na  práva, byl spolužák ,který hned po škole šel na ministerstvo vnitra. Jestli neumřel, dělá tam dodnes. O úrovni kvality profesorů  jaká je na strojárně , elektru nebo fyzice  si na právech mohou nechat jenom zdát. Když  se v televizi dozvím, že kauzu řešilo sedm ústavních soudců (ti ze všech nejlepší), a čtyři řekli: to je bílá, a tři: to je černá tak zírám. Neřekli např. to je žlutá, zelená, modrá.

To budí dojem, že ti tři kauzu vůbec neviděli, nebo by měli hned vrátit diplom.

Myslím, že  vyučovat lze jen z posledních skript. Zákony se inovují takovým tempem, že ty poslední vlastně nezná všechny nikdo. Jejich výklad je výhradně  na tom kterém úředníku.

Nevidím důvod, proč by nemohl studovat každý, kdo se přihlásí. Proti všem ostatním oborům  je finanční zatížení státu  minimální. I proti soustružníkům. Ale to by jsme pak mohli mít třeba 50 000 exekutorů  a pohádkový  finanční vývar této kasty by zanikl. Ideál vidím, kdy v každé rodině jsou alespoň dva exekutoři. Pak by u nás nežili v komunismu jenom poslanci, soudci, senátoři, exekutoři a podobné kasty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…