Oldřich Fischer: Ceny ve zdravotnictví jsou rozvolněné jako u soukromých krčem?

14.12.2015 19:26

Komentář k úpravě doby platnosti zdravotní prohlídky na zbrojní průkaz:

Oldřich Fischer: Ceny ve zdravotnictví jsou rozvolněné jako u soukromých krčem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Nyní se změnila doba platnosti zdravotní prohlídky pro zbrojní průkaz z 10-ti let na 5 let. Poplatek za vydání lékařského osvědčení je 800 Kč. Důchodci: 500 Kč. Předcházející doba platnosti byla 10 let. Je prý asi 60 000 průkazů. Takže odhaduji, že lékaři vyberou asi 50 milionů. Tj. ročně asi 10 miionů. To si je nechají? nebo je dostane Vnitro? nebo státní kasa? Nevím. Myslím, že řada vlastníků zbrojního průkazu ani žádnou vlastní zbraň nemá. Například ti, co dělají v záplavě bezpečnostních agentur, kde jsou zbraně majetkem vlastníka firmy. Bez zbrojního průkazu by hromada ubožáků sloužících v těchto agenturách ani jinou práci nesehnala. Takže bohaté Vánoce zařídí některým občanům další fianční oholení i těch nejméně placených spoluobčanů.

Je s podivem, že to nechalo úplně chladným i celé Ministerstvo obrany. Dnes v době možných ozbrojených konfliktů by především „ Obrana“ měla mít co největší zájem na těch, co by v případě potřeby, byli schopni obranu státu posílit. A ne, je finančně dusit. Aby někdo mohl účinně bránit stát, tak to musí nejprve aspoň trochu umět. Odhaduji, že průměrný člověk musí alespoň tři měsíce třikrát týdně trénovat (alespoň hodinu) s puškou a půl roku s pistolí, aby se trochu slušně trefoval. Jinak je to jen bezbřehé mrhání střelivem bez jakéhokoliv efektu.

Povinné zdravotní prohlídky. Minulý rok.
100  Kč     pro studium  (každé další  50  Kč )
500           pro sport
500           pro zaměstnání  ( vstkupní prohlídka )
500           pro řidiče
300           pro řidiče nad 60 let
800           pro zbrojní průkaz
500           pro zbrojní průkaz – prodloužení
300           pro zbrojní průkaz – zdravotní průkaz - po 30 měsících  -za skupinu pro výkon povolání
200           pro bolestné
200           pro pojištˇovnu

Tento seznam jsem si před rokem opsal z papíru na dveřích obvodního lékaře.

Možnost:   Nástup do práce   500  Kč . Budu dál studovat – pro práci  100 Kč . Musím si zařídit zbrojní průkaz 800 Kč  , budu povinen řídit auto, řidičák 500 Kč , potřebuji být zdatný  - nutný sport - 500  Kč.

Tolik poplatků při nástupu do práce – vlastně všechny zdravotní prohlídky v podstatě téměř naráz. Možno absolvovat během tří měsíců. Časem jsem absolvoval téměř všechny. Nevzpomínám si, že by se od sebe nějak medicínsky lišily. Jedinou výjimkou byl nástup do zaměstnání, kde byl pro firmu smluvní lékař.  Sestra vše vyplnila a pak se mne zeptala jestli jsem zdravý.  Pak někam odešla pro podpis lékaře. Ten měl na dveřích ordinace u jména Csc. Takže obrmachr. Tedˇ mě čeká  :  prohlídka pro prodloužení zbrojního průkazu za 500 Kč  a nato za dva měsíce 300 Kč za zdravotní průkaz pro zbrojní pas – platnost 30 měsíců pro výkon povolání. To jsou vše poplatky do zdravotnictví, nutné pro získání zaměstnání  v podstatě za minimální mzdu.  Tedˇ už chybí jenom poplatky za objem plic. Sestra mi sdělila , že výše poplatků za zdravotní prohlídku  je dána tím , co si lékař řekne.  Některý 300 Kč, jiný 500 Kč, další třeba 1000 Kč.  

To znamená, že ceny ve zdravotnictví jsou vlastně rozvolněné jako na úrovni cen za práci a zisk u soukromých barů nebo krčem. Rozdíl je jen v tom , že krčmy mají ceny za to co nabízejí vyvěšené u vstupních dveří a zákazník si může vybrat: sem půjdu na pivo , a sem na utopence. Takový okamžitý výběr vám vylobované zákony neumožní. Jestliže už je nějaký ceník na dveřích u doktora , tak obyčejný občan stejně nepozná rozsah uvedeného zákroku, „(měl jste pod sebou zuby tři )“, za který  je cena oznámena. Jaké jsou příplatky za jakou injekci, za jaký použitý materiál . Cena za pobyt a zákrok u lékaře by měla být kalkulována  předem.  S obavami ani nechci domyslit, jak si soukromí doktoři všech rácí, budou účtovat zvýšené náklady za registrační pokladny. Jsou li na internetu seznamy obchodů a jejich současných cen u zboží, proč tam nejsou ceny za jednotlivé prohlídky a úkony v ordinacích jednotlivých lékařů? Pak bychom si mohli vybrat, s čím, k jakému doktorovi jít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.