Oldřich Fischer: Kvalifikace na poslance

21.09.2016 13:03

Po velikém Třesku a nástupu imperializmu jsme měli v Hloubětíně veřejný mítink na křižovatce Poděbradská, Kbelská. Svolalo ho „OF“ . Jednalo se o tom, že o kus dál, u potoka Rokytky, vyrostly asi čtyři domky. Prosáklo, že „radnice“ tam plánuje Vietnamskou tržnici.

Oldřich Fischer: Kvalifikace na poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Občané se obávali toho, že je to hned naproti základní škole a sportovnímu hřišti. Už v té době byl strach, že okolo tržnice budou drogy a nezvládnutelný chaos. „ OF“ a občané byli proti tržnici. Odhaduji, že přišla nejméně stovka protestujících. Mezi nimi byl pán, okolo snad padesáti let. Vysoký přes 180 cm.  Měl tvídové sako, košili a kravatu. Dlouhé kalhoty a polobotky. Vypadal jako normální občan. Problém občanů ho však zřejmě nezajímal.

Staral se pouze o své zviditelnění. Byl přitom tak úžasnej, že jsem se z toho dodneška úplně nevzpamatoval. Tvrdil, že je lidovecký poslanec. Jestli to byl poslanec před Třeskem nebo už po něm Nevím. Po třesku by to byl snad KDU – Lidovec? Jako laik rozdíl nepoznám.  Celou dobu mítinku vykládal okolostojícím jenom: vytáhl jsem z řeky pět tonoucích a sedm utonulých. Nezvládl jsem se ho zeptat, z jaké řeky a za kolik let. Vím, že například na Lužnici je jez, před nímž visela cedule „řada mrtvých varuje.“  

Leda, že by ten pán většinu života pročíhal u tohoto jezu. Možná, že na jiných řekách číhá také takové nebezpečí. Leda že by ten pán byl jasnovidec a v pravé chvíli se přemisťoval od jednoho nebezpečného jezu ke druhému. Napadla mne také kacířská myšlenka, že ty nebožáky sám topil. Když se mu to nepovedlo, tak byl jen zachránce. Bohužel jsem se ho neodvážil zeptat, zdali zachraňoval i v zimě. Měl k tomu lodičku? Nebo plaval, nebo se i potápěl pod kořeny pobřežních stromů? Někdo by si pak mohl pomyslet, že se nechovám dost uctivě k panu poslanci. Jedno, z které éry. Na mne to dělalo dojem, že pro politickou karieru v této straně je zapotřebí zachraňovat utonulé.

Kolik utonulých musí člen strany asi vyndat z řeky, aby mohl kandidovat  na řadového poslance? A kolik mrtvol musí z řeky vylovit, kdo aspiruje na nejvyšší posty. Třeba na místopředsedu vlády? Ten musí být, okolo sebe, samá mrtvola. Lepší způsob sebereklamy pro volební boj nejrůznějších politických stran neznám. Tomu se nevyrovná ani jedna z prvních nádherných volebních reklam.

Tehdejší volební reklama zněla: Bojíte se velké strany? Volte: „Regulax“. Myslím, že tuto reklamu v nadcházejících volbách poslechnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…