Oldřich Fischer: Náboženské knihy

03.03.2017 10:12

V poslední době se roztrhl pytel s ohříváním se zapáleným koránem. Já jsem se dosud domníval, že v naší zemi jsou korány tak dva. Kde je vlastně paliči berou? Kolik takový vlastně zimní ohřev rukou stojí?

Oldřich Fischer: Náboženské knihy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Biblí svatá

Je to předem připravená akce, jako kšeft pro „kámoše“, nové dodavatele svačin do školních automatů ? To tedy musejí mít předem obrovskou zásobu vytištěných koránů? A potom rozpoutat akci s pálením? To mají zásobu, například 40 000 kusů?  V případě, že by vyšla vyhláška, že každá rodina musí spálit nejméně 1,8 (desetin) koránů, potom bychom potřebovali koránů alespoň 100 000 kusů. Co každý kus stojí? To by byl zase „vývar“ pro kámoše knihtiskaře! Platí se také autorské poplatky tvůrcům Koránu? Nebo i jejich následovníkům? Kolik to hodí nějaké OSE?

Snad by se dalo ušetřit, kdyby byly s tímto názvem jenom desky. Jednou jsem ve sběrně surovin viděl bednu asi jeden metr kubický plnou letáků jednoho O’br obchodního domu. A to jsem byl jenom v jedné sběrně, a to vlastně omylem. Prostě jsem o tu bednu zakopl. Jestli to je pravidlem, nebo jestli tam mohlo být takových beden víc, i od různých obchodních řetězců, nevím. To tam snad přistálo rovnou z tiskárny. Tak si myslím, že kdyby se takové letáky použily jako náplnˇ do pevnějších desek s názvem jakéhokoliv náboženství, tak by pálením takovýchto knih vznikla škoda jen ekologická.

Toho kouře!  Proti tomu by měli bouřit hlavně – Zelení ?  Naši Europoslanci, asi dvacet, české republice za dvacet let vybojovali „patent“ na Olomoucké syrečky. To za tu dobu mohli snad prosadit i „patent“ na naše, po staletí, vlastně folklorní pálení nejrůznějších náboženských knih. Viz Bible Kralická. Budeme v rámci spravedlnosti přísně postihovat paliče této bible? Co s těmi, co se prohlásili následovníky těchto paličů? Dostanou pálku, jako ten chlapec, co chtěl k muslimům? Půjdou na léta okopávat řepu? Je zajímavé, že Stalinovy spisy se nepálily.  Celé regály těchto knih šly do sběrny. Jen jeho sochu jsme předělali na štěrk. Je docela možné, že sběrny v zákonném jednání možná i dohnaly akce s lihem. Autoři detektivních románů jsou břídilové. Tady jsou témata, proti nimž je Puzzův román Kmotr, tak čtením pro nejmenší. Asi jako v Čtyřlístku, když Mišpulín žehlil vodní vlny, až byla hladina hladká jako olej. Akorát, že ve sběrnách jsme dosud neměli hafo mrtvol. Je fajn, že knihy, které, dle mne, by dnes mohly být považovány za štvavou literaturu se jednoduše nevydávají. Pak je zkuste pálit. Viz Slezské písně a další.

Je úžasné, že za pálení náboženské knihy dostane někdo velkej flastr, a druhej je za pálení knih ve vatě. Dělá kariéru a je snad svatořečen. To je demokracie jak noha. Taková, kdyby zmizela včera, tak bylo pozdě.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …