Oldřich Fischer: Nechť je Čína náš vzor

04.04.2016 18:36

Jak jsem se z novin dozvěděl, tak Číňani momentálně tvrdě stíhají asi 100 000 korupčních úředníků. My máme stát menší, tak i počet zkorumpovaných úředníků by mohl být asi desetkrát menší. Od pravicového převratu v devadesátých letech byly vydrancovány a do i nedohledatelného zahraničí převedeny i celé, pro stát životně nepostradatelné hospodářské oblasti.

Oldřich Fischer: Nechť je Čína náš vzor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká a čínská vlajka v ulicích Prahy před státní návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky

Pod poetickým názvem „privatizace“. Například vodní hospodářství. Takže dnes je zásobování státu pitnou a  možná i užitkovou vodou z národních zdrojů snad úplně mimo pravomoce našeho státu a je ovládáno, pámbu ví, z kterých i možná našemu státu nepřátelských zemí. Úředníci, co to zařídili, by měli nést trestní  odpovědnost i přes jakýchsi – X – prezidentských a ostatních milostí a soudních promlčení.  Jenom jak zdražila voda, z asi 60 haléřů na asi 80 Kč, za kubík.

Pak nelze zjistit, ani kdo všechno, ( i snad pomatený, nedohledatelný mezinárodní hejhula) může zdravotně  vyřadit naráz nejen obyčejné obyvatele, ale i kupříkladu celý generální štáb čs armády. Viz v Dejvicích. Ovšem, proč ten štáb vůbec máme? Už kdybychom chtěli vyhlásit třeba jen mobilizaci, tak nám vytunelované banky, dnes všechny se zahraničními vlastníky, nemusí na ni vůbec půjčit. Zvláště našemu, tak hrůzně, zadluženému státu. Natož pro nějaké válčení. Takže živit, mezi lidmi se proslýchá, že až 400 generálů, je naprostý nesmysl. A přitom tak dobrý generály, co si za miliardy pronajali tryskáče ze Švédska. 

Prý to jsou ale éra americký. Nejsou Švédové vlastně jenom překupníci? Nemáme ty éra jenom dál předražený?  A to prý si zapoměli naši jenerálové pronajmout do nich náboje. Laik těžko chápe. Takový cizí éro je přecpaný elektronikou. Z našich pilotů se v ní asi nikdo pořádně nevyzná. Vždyť tam může být klidně nějaký zlý brouk. Za bojového letu pak někdo třeba brnkne na zemi mobilem a letadlo pak třeba poletí jinam. A bude střílet jinam, nebo nestřílet. Kdo ty mrchy opraví? A kolik se při jejich výrobě motalo kolem Salamistů?  Vždyť to všechno známe z běžného života. Hromada procent výrobků má lidově řečeno zabudovaná tzv. kurvítka. To znamená, že měsíc po záruční době vám elektronická tiskárna tiskne ob dvě řádky a každé písmeno dvoubarevně. Pantofle se rozlepí a než najdete lepidlo co slepí ten sajrajt z jakého jsou vyrobený stojí vás to víc než nový. A to nemluvím o resortu dětských hraček . 

A vůbec: jsou ty éra vyrobený v milimetrech ? Nebo v palcích? Anglických, nebo amerických? Myslím, že nemáme jediný opravárenský provoz umožňující výrobu a opravy čehokoliv v palcích.

Ovšem, i my máme od Josefa II,  z roku přibližně 1780, krásný zákon. Úředník, kterému je dokázána korupce, je hned vyhozen ze státní služby a nemá nárok na penzi. Jak jsem se dotazoval, tak prý tento zákon nebyl nikdy zrušen. Takže stále platí. Akorát naši soudci a i ti nejvyšší, dělají dnes mrtvé brouky a nějak si nemohou vzpomenout.Též jsem v jedné knize četl, (prý expert na Čínu), že například čínský soudce, co se v dřívějších dobách netrefil při svém vynesení rozsudku do litery zákona a přišlo se na to, přišel o kejhák.

Dnes v novinách čtu, že jeden náš soudce je napomínán, až když se netrefil do zákona asi po osmdesáté. A to píšou, že takový není sám. To takovému soudci řeknou: ještě jednou, nebo ještě desetkrát, nebo ještě dvacetkrát, a pak tě přísně pokáráme!

Při takovém, snad veselém úřadování kasty soudců, není divu, že se například dlužná částka jednoho případu na soudech řeší  třeba šestnáct let. A toho vejvaru za posuny kauzy od jednoho soudu k druhému a třeba i znova dokola.  Kdo se stane soudcem, je za vodou a je vysmátej až do své smrti. Zde bych se přimlouval, aby Stará Čína byla i v tomto odvětví pro nás vzorem též.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.