Oldřich Fischer: Nestačím zírat aneb Graffiti paní primátorky

02.05.2016 11:19

Paní primátorka Prahy byla odstraňovat nápisy, že většina lidí nevítá s jásotem všechny načerno do státu došlé lidi z i dalších kontinentů a nechce je zahrnovat péčí, kterou ani sami nemají (výběr ze tří jídel, internet, fitko, prachy na ruku) jenom za to, že přišli.

Oldřich Fischer: Nestačím zírat aneb Graffiti paní primátorky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odstraňování škod po vandalském útoku na Café v lese. Vpravo primátorka Prahy Adriana Krnáčová

Nedovedu si představit, kolik let bude trvat třeba Křovákovi, než zvládne češtinu na takové úrovni , aby mohl dělat například programátora v českém jazyce*. Politologa možná. Za rok. V jakékoliv neziskovce. Tady fakt vidím prostor k uplatnění - bez hranic.

Místo, které si ke své činnosti paní primátorka vybrala, je s podivem. Krymská ulice –Vršovice. Pro vysvětlení:. Krymská ulice je ulice spádová. Možná i čtyřicet stupňů s kopce. Je to ulice velmi staré zástavby. Vlastně posledních půl století je stále rozkopávaná. Plyn. kanalizace, voda, telefon, elektrika a ostatní. Většinou se chodí kus vpravo a kus vlevo. Chodník je špatně záplatován. Chůze je zároveň slalomem mezi psími exkrementy.

Dokonce je uchráněna po padesát let i před Romy. Těm se tam Národní Výbor Vršovic nikdy neodvážil přidělit  žádný byt. Ti dostávali byty na hlavní vršovické ulici. Ulici Moskevská ( dříve Paladská). Asi by se v Krymský báli. Tam teď mělo být posprejováno  (cukrárna a zároveň kavárna) Café v lese. Co je to za cukrárnu, když má otevříno od 12 hodin do 3 do rána? Podávají i alkoholické nápoje. Sedm dní v týdnu. Původně to byl dům – hotel s vinárnou. Pak by prázdný. Pak tam bylo místní velitelství vojsk, které nás v roce 1969 osvobodilo. Tehdy byl dům pomalován vůbec nejvíc. Možná, že paní primátorka mazala nápisy i z té doby. Pak byl dům jako bez života.

Pak byl snad vrácen původnímu majiteli? Nebo nějakým kamarádem „zprivatizován“? Mohu odpovědně říci, že nejen tento dům, (má obložení hladkými kachličkami a tak se na něj výborně maluje), ale celá ulice je posprejovávaná od té doby, kdy přišly na trh sprejové barvy. Mohli jsme tam najít nejen záhadné malby, ale i školou zakázané znaky. Například pánského přirození. Dámského i s třeba třemi náhradními díly. Nejvíce to odskákaly rolety zaniklých obchůdků. Padesát let po tom nikdo ani neštěk, dokud malby nesmyl déšť a čas. Ulice začínala hospodou ( u kina Pilotů), po 50 metrech tento hotýlek ( dům odhaduji na asi osm bytů).Nachází se proti staré Sokolovně. Ta později sloužila jako provozovna SNBé. Rodiče tam tenkrát chodili se svými otisky prstů. Po 50 metrech další restaurace,  ( pak klub důchodců), naproti zahradní restaurace (zlikvidována i s alejí starých kaštanů), po 30 metrech další restaurace,  po 10 metrech vinárna „Lipka“.

Nepočítám restaurace v ulicích kolmo na ulici Krymská. Tato celkem krátká ulice končila veřejnou pumpou. Ve dvorech jsou i zasypané studny. Takže,  to byla zástavba starší, než před Koh-i-norkou a Waldeskou. V ulicích nad museem- Knoflíků. Tam byly domy modernější. Měly sice –mlno- , ( dnes nazývané –elektrický proud- ) 2x60 Voltů, 120 Voltů i konečně 220 voltů. Dalo se tam ušetřit, když nájemník zapojil na noc jeden konec – mlna –na vodovod. Pak se elektroměr točil pozpátku. Ale proti Krymský ulici to byly domy novější. V Krymský měl původně zaveden plyn do domu pouze soukromý zubař. Jinak čtvrtá kategorie. Všechno ostatní se padesát let předělává a flastruje.

Je s podivem, jak rychle se zpráva o dalších klikyhácích na jednom domě v Krymské ulici rozšířila po celé republice. Prý i jeden radní z města Teplice, (asi to nebylo synonymum pro jakési teplice), okamžitě vypravil do Prahy tyto čmáranice pomoci odstranit. Vždyť z Teplic je to lán světa. I rychlíkem tam nebyl dřív než asi za tři hodiny. Za vlak dal bratru nejméně tři stovky. Nákup nějakého odlakovače, asi acetonu, aspoň dvě stovky. Vlak nazpátek také nejede hned. To si musel vzít den dovolené. To je přímo dojemná snaha, aby v ulici Krymská byl jeden dům méně posprejován. To je tedy téměř světec. Zatím se stříbrným kolem nad hlavou. Není to jeho dům? Tím by se to vysvětlilo.

Též díky osobnímu angažování paní primátorky Prahy v tomto případu se akci dostalo celostátní publicity. Domnívám se, že teď bude prestižní záležitostí všech obyč. občanů, kteří si měsíčně neordinují ze státního rozpočtu 100 000 kč ,aby zde vyjádřili své mímění. Abychom zabránili dalšímu posprejování tohoto domu, tak asi budeme musit z Afgánistánu odvolat rotu ostřílených bojovníků, aby i třeba s pomocí dvou Humrů střežili na stálo tento dům. Též povolat celé odděleníBretschneidrů, aby střežili a zároveň isolovali občany ,co v této ulici nebydlí. Ani to asi nebude moc platné.

* Programovacích jazyků v českém jazyce moc není. Nejpopulárnější je "Karel" a vzhledem k tomu, že obsahuje jen jednotky příkazů (Krok, Vlevo vbok, Poloz, Zvedni atd.) věřím, že dospělému Křovákovi by to trvalo nanejvýš 2 hodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

9:39 Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

Polyhistor je označení pro člověka aktivního ve více oborech lidské činnosti. Klasickým příkladem je…