Oldřich Fischer: Ostraha aneb Jak to chodí...

31.12.2016 14:20

V běžném, velkém obchodě s potravinami, je za vstupními dveřmi před pokladnami prostor na přendání nákupu z vozíků do tašek a pak se odchází. Na pořádek má dohlížet ostraha. Ta je většinou v prostoru se zbožím a má dohlížet, jestli se nekrade. Často vejdou i dva mohutní (někdy tři) nebílí zákazníci. Jeden má velkou tašku a zůstane v prostoru před pokladnami. Druhý , s menší taškou jde nakupovat. Vozík si nevezme a nákup dává do tašky. U pokladny vyndá z tašky jedno pivo a zaplatí. Taška však má dvě dna. Dojde k druhému zákazníkovi a pivo vypijí. Mezitím nenápadně přemístí nákup ze dvojitého dna do velké tašky. Pak jde jeden z nich nakupovat znovu. Po čtyřech pivech mají hotov velký nákup a odejdou. (Dvě lahve žitné, dvě šišky salámu, konzervy atd. ) Stěží to unesou.

Oldřich Fischer: Ostraha aneb Jak to chodí...
Foto: Zlaté jablko
Popisek: Vánoční výzdoba ve Zlatém jablku.

Zadrží-li nakupujícího zákazníka ostraha nebo pokladní, tolik se zase neděje. Lup u pokladny nepřesahuje  6000 Kč. Tudíž je to jen přestupek. Jeho kamaráda se to vůbec netýká, protože neprošel pokladnou  a i jeho velká taška je nedotknutelná. Zadržení lupiče je pro ostrahu i pro zaměstnance obchodu vysoce riskantní.  

Mohutný zloděj je samozřejmě  invalidní důchodce. Kdyby se ho kdokoliv dotkl, tak druhý dosvědčí, že se zadrženým smýkali a přitom samozřejmě zloděj utrpí „úraz páteře„ a  úspěšně žaluje ostrahu o celoživotní poškození zdraví a o následnou celoživotní úrazovou rentu. Zavolají –li  zaměstnanci a ostraha policii, tak pro ně, nekonečné době, přijedou. Zkontrolují zdali zadržený není celostátně hledanou osobou, a tím to pro ně skončilo. Zase odjedou. Jediný klad: ostraha, s laskavým svolením policie, se dostane k nahlédnutí do občanského průkazu  a může si opsat jméno a bydliště zadrženého. (V Rakousku by mu dala pouta už ostraha a s policií by odjel na stanici.)

Jelikož zadržený má trvalé bydliště  třeba  v Bohumíně nebo i v Kapušanech a už tam řadu let nebyl, tak vymahatelnost práva je nulová. Nadnárodní vlastník obchodu ukradené zboží strhne zaměstnancům  a ostrahu vyhoděj. Pokladní , často dívky ze Slovenska , a i ostraha pracují v podstatě za minimální mzdu.  Pro ně je často sankce nadnárodního koncernu finančně  likvidační. Navíc je ostraze a zaměstnancům obchodu „ invalidy“ vyhrožováno, že si na ně všichni nebílí  po pracovní době počkají a vyloupou jim oči. Po pracovní době (tak zvláště v příměstské oblasti) na sebe pak všichni zaměstnanci prodejny čekají , a odcházejí na autobus, plni strachu,  společně.  Osobní zkušenost.

Osobně považuji demonstrace občanů  u romských oblastí za naprostý omyl. Jedinou cestu vidím, aby všichni zaměstnanci „ lidskoprávních organizací“ a i jejich rodiny,  jako Kocábovci,  Šimůnkovci a ostatní co jim ročně protečou pod rukama  miliardy, byli povinně ubytováni i se svými rodinami, v  tak zvaných vyloučených lokalitách, a úřady měli výhradně, například v Matiční ulici. A to  uzákonit. Kdo to nedodrží  by měl,  jít  na pár let, do tepláků, například na Bory.

Vytvoření nejrůznějších společenských kast před zákonem, s nejrůznějšími výsadami, už připomíná středověkou Indii. Takhle asi vypadala demokracie krátce po Bílé Hoře. U poslanců je výsad jako ve středověku. Snad jim dosud chybí, nad všemi Čechy, právo „první noci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…