Oldřich Fischer: Výpadky čehokoliv

30.08.2016 9:05

V novinách se teď dočítáme, co by měl mít každý občan Německa za zásoby jídla a vody a náhradních svítidel doma. Počítá se, že na čtrnáct dní, než se úřady při jakékoliv katastrofě zmátoří a začnou se starat. To nemusí být ani válka. Stačí, když se třeba nějaká firma, (nebo vlastník), třeba vodovodů, v Praze rozhodne, že mu to takhle málo vynáší a dokud nezačneme platit jako mourovatý, tak Praze třeba zavře vodu.

Oldřich Fischer: Výpadky čehokoliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chléb

Totéž platí i o dodávce plynu, tepla a ostatních služeb. To, co je úřady v Německu doporučeno mít za zásoby na čtrnáct dní, je nesmysl. Je vidět, že ten seznam dělal někdo, kdo nikdy žádný průšvih nezažil. Je úplně mimo.  Maso a mléko bez elektriky shnije a zkysne. Chleba zplesniví. Leda by to byl záměr, aby všichni Němci, po třeba  pár dnech bez elektriky,  kupovali všechny zásoby znovu? Tedy skvělý podnikatelský záměr?  

Musíme vyjít ze zkušeností našich otců a dědů. Před krizí musíme mít: pytel chleba, nakrájený na kostičky a usušený. Bohužel Pražský chléb i ten nejdražší nám zplesniví tak třetí den. Pámbu ví, z čeho, a jak ho dělají. Ze zkušenosti vím, že chleba co vydrží týden a nezplesniví, je nejblíže tak od Příbrami dál od Prahy. Suchý chléb se pak dává do kafe z cikorky.

Můj táta, ročník 1910, zažil několik hladů. V mládí bydlili v Polsku. V Krosně. Jak se valila vojska, tak lidi umírali hlady. Vždyť to je nedaleko. Jako vzpomínku pak měl celý život doma rezervu 5 kg cukru. Nedotknutelnou. Voda s cukrem umožní přežití.

Na nouzové uvaření byl litinový vařič na líh. Dneska je celá řada vařičů, co sežerou benzín, petrolej i naftu. Nejsnažší krmení má takový „dřívkáč“ . Ten nakrmíme větvičkama, šiškama. Tím, co hoří.  Na trhu jsou typy i za 5 000 Kč i za asi 1000 Kč. Na internetu je nejmíň pět návodů, jak ho udělat za stovku.  

Z komínové zděře, z misky pro psa, z ešusu atd.  Můj syn pravil: benzínu je! Na každým rohu je benzínová pumpa.  

Z  roku 1968 ( to je nedávno) víme: Na ochrnutí Prahy stačí asi deset tanků. Mosty jsou tanky zablokovaný a zásobování je ve psí. Benzinová pumpa má frontu na dvě hodiny. Lze předpokládat, že pak bude benzín jen za  desetinásobek. Za další dvě hodiny už vám nikdo neprodá ani litr. Iluze si může dělat jen úplný blázen.

Elektřina nepude, plyn zavřou a teplárny bez proudu taky. Vodu zrovna tak. Hydranty nebudou mít tlak a tak se hasit nebude. Po celé Praze byly vybudovány veliké nádrže na vodu. I na Náměstí Republiky. Ty též sloužily v létě jako blízké, cenově dostupné, plavecké bazény pro výuku plavání a pro veřejnost. Pak se všechny sbíječkama bouraly. Komu tak strašně vadily?

Nebo to byl pro spřátelenou stavební firmu  jeden ze kšeftů snů? Místo zásoby vody a koupaliště pro stovky lidí je tam dnes tenisový kurt pro pár jedinců. Nebo nic. To jsme to zas vyhráli. Nemusíme mít ani zemětřesení. Stačí jedna dobře umístěná bomba nebo sabotáž.  

Na jediným správným místě vyřadí všechny sítě. Aby obyvatelé mohli prchat, tak nejdřív potřebují dobrý boty. Aby snesly sníh, zablácenou oranici, les. Dlouhou cestu. To splňují tak pohory, farmářky, kanady. Ty by měly mít doma i ženy a kotníčkové boty i děti. Při odchodu ze zamořené oblasti je fajn obyčejné kolo.

Můžete mít i těžký batoh a i netrénovaní ujedou tak 20 kilometrů za dvě hodiny. Pro pěšáka je to výkon na celý den. Kolo i obyčejné, by měl mít každý. (Drahý kolo je hned ukradený). Vlastní- li rodina ke kolu i jakýkoliv přívěsný vozíček, tím lépe.

Oblast se zamoří snadno i v době míru. Viz krásný příklad s „živou a mrtvou vodou“ v Dejvicích a okolních obcích. Ve Sportce-Sazce by měly být k disposici kurzy: Odpovědní činitelé zaznamenají problém za:  A- 10 let,  B- 20 let?

Je pro mne neuvěřitelné, jak všichni hned zapoměli a je totální nepřipravenost na jakoukoliv havárii. Ve staré zástavbě jsou všechny studny ve dvorech zasypány. Nové nejsou.

Barák se stovkou nájemníků nemá jedinou místnost s kamny na jakékoliv palivo a všichni jsou odsouzeni na milost neznámého dodavatele tepla. I vody. I proudu. Klidně všichni zmrznou. Budou pít z řeky. Sleduji jak i občané i s řadou titulů za i před jménem, (odpovědní činitelé komplet), nejsou schopni představit si jinou životní realitu než je zrovna teď a připravit se na ni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…