Oldřich Rambousek: Co český dělník, to otrok. Co důchodce, to žebrák. Co politik, to prase

13.04.2017 17:32

Tvrdá slova jsem použil, ale jsem přesvědčen, že zcela oprávněně a mírně. Lidé to asi vědí, ale bojí se cokoliv říci, bojí se bránit. Oprávněná obrana davu se však trestat nedá, a zde je přesně to, co potřebujeme. Jde o to vyvolat situaci jisté anonymity, kdy nenažraným politikům, či podnikatelům a kapitalistům oprávněně rozmlátíme držky.

Oldřich Rambousek: Co český dělník, to otrok. Co důchodce, to žebrák. Co politik, to prase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Zdá se vám to přehnané? Mě vůbec ne a jímá mě vztek, když člověk zotročuje člověka a využívá ho pouze jako laciný prostředek ke tvorbě vlastního zisku. Je pravda, že v roce 1989 lidé chtěli demokracii a cinkali klíči jak ovce na náměstích, křičeli-Havel na hrad, konec vlády jedné strany atp. Nic proti tomu, kdyby to vše nakonec neznamenalo zkázu Československa a zotročení lidí! O demokracii raději psát nebudu, protože té jsme se změnou v roce 1989 vzdálili o notný kus a jen tak se jí nepřiblížíme, dokud ponecháme současný systém nadále vládnout. No-proč to vlastně píšu a zlobím se?

Asi málokdo z vás četl zprávu organizace OECD o České republice. Já se zde pokusím to nejzásadnější vám sdělit a de facto přeložit do srozumitelného jazyka, aby pochopili i ti, kteří slepě chtějí volit a volí stranu pana Babiše a pravici vůbec.

OECD se zabývala daňovým zatížením obyvatelstva v ČR a průměrnými náklady na práci v ČR ve srovnání s průměrem EU.

Co se týče daňového zařízení obyvatelstva, tak toto stouplo ve srovnání s minulým rokem z 42,8% na 43 % dle zprávy OECD. Co je na tom zvláštního krom cíleného okrádání lidí? To podstatné je to, že tento jasný fakt usvědčuje ministra financí Andreje Babiše ze lži a sním i celé hnutí ANO, protože ti ve svém programu prezentují vůli daně snižovat. Bohužel pravda je jiná! Možná si řeknete - co to je - zvýšení daní o 0,2 %, ale vezmeme-li toto číslo z pohledu celé republiky, tak se jedná o miliardy, o ty miliardy, které by měly zůstat v peněženkách občanů, neb ty jsou výsledkem jejich práce a navíc to tak pan Babiš sliboval.

Máme tu však daleko horší číslo, a bohužel o něm se v podstatě nikde moc nemluví. Tím číslem, které mám na mysli, jsou průměrné náklady na práci. Podotýkám, že toto číslo bylo OECD uvedeno ve vztahu k průměru celé EU. Kdyby se toto číslo vztahovalo třeba pouze k Německu či Francii, tak by byl výsledek ještě mnohem horší. V podstatě je ve zprávě OECD jasně uvedeno, že náklady na práci v ČR jsou o více než 50 % nižší než je průměr EU. Hovořili bychom o tom to čísle ve vztahu k Německu a Francii, tak jsou náklady na práci v ČR dokonce nižší až o cca 70 %, což znamená pouze třetinové náklady. Jsou-li tedy u nás náklady na práci takto nízké, tak se ptám - KDE JE TĚCH ZBYLÝCH 50-70 % průměru EU či Německa? Odpověď na tu to otázku není nijak složitá. Těch 50-70 % bohužel není ve výplatách občanů a to i přesto, že by tam měly být. Finální výrobky firem však odpovídají cenově Evropské úrovni, což značí, že rozdílové prostředky zůstávají v kapsách firem a jejich majitelů. Není tedy pravdou, jak uvádí naše vláda a naše média, že náklady na práci jsou v naší zemi extrémně vysoké. Data OECD toto vylučují a usvědčují vládu, parlament a média z účelových lží. Usvědčují vládnoucí struktury z přímého napojení na vlastníky ekonomické formace. Tato data dokládají, že Český národ byl zotročen a lidé jsou novodobými otroky v takzvané demokratické společnosti. Ve výsledku to znamená, že firmy, podnikatelé a kapitalisté, mají velmi silný polštář pro to, aby pracujícím byly zvýšeny mzdy klidně o 100 %, a přesto jim zůstane v kapsách ještě velmi mnoho.

Vím, že text, který jsem napsal je odvážný, a dozajista se mocipánům líbit nebude, ale vycházím z faktické zprávy OECD. Je špinavost jak nám lžou a jsme hloupí, že si toto necháme líbit. Nepřemýšlíme nad stavem věcí! Při tom stačí skutečně málo. Stačí porovnat naše mzdy a cenovou hladinu výrobků u nás se zeměmi západu. Mnoho výrobků je u nás paradoxně o mnoho dražších než na západě - viz mnohé ze segmentu potravin, textilu, ojetých vozidel, elektřiny, plynu atd., přičemž mzdy Čechů jsou proti Němcům třetinové, nemluvě o kvalitě. Zde je skutečně něco špatně a je to o to horší, že jsme členskou zemí EU stejně jako Německo, avšak podmínky pro nás jsou mnohonásobně horší a nejsme si ani v té Evropě rovni. Jsme bráni jako druhořadá země a to stejně jako celý východní blok. To bohužel zrovna moc demokratické není.

V reálu bychom měli mít dle propočtů minimální mzdy na úrovni ministerstvem financí uváděné průměrné mzdy. Tedy okolo 28 000 Kč hrubého. A na řeči nedejte - prostor na to je. Stačí jen nelhat a nekrást. No a pro dělnickou třídu platí jediné. Nedržet hubu, neohýbat hřbet a klidně vyjít do ulic a žádat to, co nám právem patří.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…