Oldřich Rambousek: Máte to zapotřebí, pane Jane Hrušínský?

02.10.2017 8:24

Pane Jane Hrušínský - máte to zapotřebí dělat ze sebe v***? Váš pan otec-umělec tělem i duší se musí v hrobě obracet!

Oldřich Rambousek: Máte to zapotřebí, pane Jane Hrušínský?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský

Říká se, že každá doba a každá generace přináší své. Něco je lepší, něco zase horší, něco se nemění takřka vůbec. Z Vás se stal, pane Hrušínský, principál a bohužel z kdysi velmi nadějného mladého herce, který byl svým otcem veden ke skromnosti, se tímto skokem stal arogantní, tupý,oportunistický a neempatický kariérista, snažící se zviditelňovat i na poli politickém. Bohužel oblast politiky není Vaším šálkem kávy a děláte tím ze sebe slušně řečeno troubu s velkým T. Mnoha lidem se Vaše konání nelíbí a tím je poštváváte proti sobě samému, ale mnohem horší je to, že svými dementními řečmi štvete proti sobě i lidi okolo. Myslím, že toto by nemělo být smyslem kulturní fronty a ani člověka, jenž svým dílem kulturu spoluvytváří.

Je vidět, že uplynulá léta od sametového podvodu na Vás, pane Hrušínský, zanechala nesmazatelné stopy. Nemluvím zde o vizáži, kde se z mladého kluka stal zralý muž. To je přirozený jev. Mluvím zde o zásadních změnách charakteru, světonázoru a postoji k druhým lidem. Peníze a touha po slávě z Vás učinily snoba a mluvku. Dost možná si sám o sobě myslíte, jak jste in, ale opak je pravdou. Je jasné, že Vám to nikdo říkat nebude. Většina lidí si poklepe na čelo, nebo si dokonce odplivnou a půjdou dál se slovy - to je ale vůl. Není Vám to líto? Ono totiž tvořit kulturu je nesnadná věc, a ten, kdo míchá do sebe kulturu s politikou, je skutečně trouba. To skutečně tolik potřebujete peníze? To jsou Vaše dluhy natolik zásadní, že se chováte jako Bára Štěpánová? Nezlobte se na mě, ale to je trapné, a nikoliv in.

V tisku jsem četl, že jste vypustil jakýsi komentář ke smrti herce Jana Třísky a Květy Fialové a namíchal do tohoto i prezidenta Miloše Zemana. Máte pravdu v tom, že paní Fialová i pan Tříska byli autentičtí. Každý herec a umělec má svou autenticitu, avšak rovnítko mezi ně dát nelze. Pan Tříska sehrál bezpočet divadelních rolí i rolí ve filmu. Za vrchol jeho umění se dá označit dílo Radůz a Mahulena a Obecná škola a to je asi tak vše, co by stálo za řeč. V Československu se nijak zvlášť neprosadil a po emigraci z vlasti hrál v USA jen podřadné role. Jistě, měl své charisma, to se nedá popřít, ale to neuměl řádně využít. Květa Fialová byla paní herečka. Do svých rolí uměla dát i svou duši, a člověk kdyby nevěděl, že je to film či hra, tak by to mohl považovat za skutečné. Tak procítěný byl její projev. Ona procítěnost a duše v projevu řadí Květu Fialovou po bok takových velikánů, jakými byli třeba pan Smolík, Marvan, Burian, Kopecký, Menšík, Sovák, Kemr, Vinklář,Somr, Medřická, Růžičková, Hrušínský a mnoho dalších. Těchto kvalit však pan Tříska bohužel nikdy nedosáhl. Nutno poznamenat, že prakticky nikdo z uvedených velikánů československé kultury se nijak zvlášť nesnažil vměšovat do politiky - tedy krom zesnulého pana Hrušínského, který byl znechucen a unaven prací v politice. Pan Tříska politické inklinace měl. Byl to velký kámoš s jistým Václavem Havlem z mokré čtvrti, který zavedl naši zemi do područí germánů. V USA se pan Tříska asi styděl za své české jméno a původ, a dokonce se přejmenoval. To člověk, který je hrdý na svou vlast a národ, nikdy neudělá. To dělá zrádce a kolaborant. To se Vám líbí, pane Hrušínský?

Jan Tříska se po emigraci do USA přejmenoval na Hanse Splittra.

Pochybuji, že ho k tomuto "vlasteneckému činu" inspiroval český herec Jiří Voskovec, který žil v USA od roku 1938 až do své smrti v roce 1981 (s výjimkou několika let - od roku 1946 do roku 1948).

Přestože se Jiří Voskovec původně jmenoval Wachsmann, nikdy se k tomuto příjmení do své smrti nevrátil.

Hans Splitter byl přítelem Václava Havla, tedy dalšího hurávlastence na baterky...

Nechtěl bych vynášet v plastovém vědru ta piva, která tito dva čeští vlastenci spolu se svými kumpány v hospodě "U tygra" na Malé straně v boji proti totalitě vyslopali.

Manželka Hanse Splittra chtěla v restituci na základě zfalšovaných podkladů získat skoro polovinu Malé strany, která prý její rodině před rokem 1948 patřila.

Byla obžalována za podvod a zachránila ji milost Václava Havla, kamaráda "z mokré čtvrti" a prezidenta.

Není Vám divné, pane Hrušínský, jak rychle a jakým způsobem se z české kultury stala doslova dekadentní záležitost po tom demokratickém Havlovu sametu, a to bohužel i s Vaším přispěním? Místo toho, aby byla česká kultura povznesena, tak propadla do oblasti a la Matonoha - píča, píča, píča, kunda, cecky posraný, cecky pochcaný atd. Opravdu umělecká záležitost. Nebo texty protěžovaného rádoby zpěváka Bangy - odporný sprostý hnus. Skutečně vlastenecká a demokratická kultura nastoupila. Ne však díky Zemanovi, na kterého se to snažíte oklikou hodit, ale díky vám - takzvaným umělcům, kteří se za peníze propůjčí ke všemu. Poslechněte si někdy ORTEL a tam jasně uslyšíte, co jste zač.

Ani náhodou neobstojí argument, že za tohle může bývalý předlistopadový režim. Jak dlouho ještě budete všechno strkat na komunisty? Je 28 let po sametu! To jste si, vy umělče jeden, ještě nevšiml? Já vím - je jednodušší všechno strkat na bývalý režim. Komunisti můžou za vaši neschopnost a průsery - on to národ sežere. Jenže, můj milý Jane! Kdyby těch komunistů nebylo, tak nemá televize ani co vysílat - tedy krom bezduchých amerických brakových odrhovaček. Copak by asi televize vysílaly na silvestra, když se žádné nové pěkné filmy nedělají? Váš otec - pan herec Hrušínský nejstarší - dej mu bůh lehké spočinutí - dobře věděl, o čem to je. Ztvárnil bezpočet divadelních a filmových rolí a s jakým grifem. To vy mladší už neumíte. A nutno říci, že jejich honoráře, a tedy i vašeho otce, byly proti vašim honorářům doslova almužnou. Jenže to ještě bylo divadlo a film pro lidi, pro národ, pro kulturu, pro národní uvědomění a cítění, ale dnes? Dnes je to jen pro prachy a za prachy a dle tohoto vzorce se postupuje a také to podle toho vypadá.

Mluvil jste o pravdě. Přesná definice pravdy však neexistuje a je bohužel tak ohebná. Mluvil jste o demokracii a řekl jste, že ji máme. Ptám se tedy, kde je? Mohu ji vidět? Mluvil jste o minulém režimu jako o totalitě. Jak, prosím, nazýváte ten dnešní bordel? Pardon, pane Hrušínský - já zapomněl, že je to ta demokracie. Mluvil jste o Islámu - že jsme prý k němu nepřátelští. A on je korán vůči ateistům a křesťanům přátelský? Odkdy prosím? Islám a křesťanství je neustálý boj od dávných věků. Křesťané však nekážou v kostele nic o zabíjení muslimů. To islámští duchovní řvou z mešit několikrát za den, aby muslimové vraždili nás - ty nevěřící psy, a to všude, kamkoliv přijdou. Mluvil jste o pomoci bližnímu - ano, to platí v křesťanském světě, ale nikoliv v islámském. Nebudu jak vůl podávat někomu sklenici vody, když on mně za to bodne kudlu do zad. To tu vodu raději vyliji na zem. V mnoha záležitostech si, pane, velmi odporujete a je vidět, že tomu nerozumíte. Nechte už toho. Dělejte to, co umíte a čemu rozumíte, a politiku nechte jiným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…