Oldřich Rambousek: Před Bakalou a Sobotkou si lze jen odplivnout. Vraťte národu jeho peníze

26.02.2016 11:10

Následky chaotické privatizace spuštěné Václavem Klausem a doražené vládami ČSSD nás krutě dobíhají. Jsou poškozeni nejen horníci, ale i stát, daňový poplatník a společnost jako celek.

Oldřich Rambousek: Před Bakalou a Sobotkou si lze jen odplivnout. Vraťte národu jeho peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Pan Bakala se projevil! Je to skutečně skvělý a čestný podnikatel, který má zájem o to, aby Česká ekonomika jen kvetla a jeho zaměstnanci se měli dobře. Je to borec – nemyslíte? Po pravdě řečeno, tak snad lépe ani nemyslet. Uhlí vydrancováno, zisky fuč a ty státe se nyní postarej. Bakala si nasyslil a teď, když se jeho kdysi vlajková loď potápí, tak jako správná krysa opouští loď první!

Okolo privatizace OKD se vznáší mnoho otazníků. Především zde existuje mnoho podezření ve vztahu k ČSSD a současnému premiérovi Sobotkovi. To, že OKD byly prodány pod cenou, je všeobecně známo, prodej bytů OKD byl taktéž všelijak manipulován a především byli uváděni v omyl nájemníci. Bohužel však nejsou známy detaily oné špinavé privatizace. Takový Standa Gross již byl potrestán a to vyšší mocí, i když u něho existují spekulace, že kdosi mu do hrobu mohl pomoci. Kdo však potrestá Sobotku a ČSSD?? Myslím, že čekat v tomto případě na vyšší spravedlnost by bylo poněkud pozdě. Jde zde totiž o mnoho miliard a především o mnoho lidských osudů a společenských dopadů!

Trestat za cosi pana Bakalu bude značně obtížné, i když je zřejmé, že jeho postupy jsou neetické a amorální. Využil a dosud využívá kontroverzní České legislativy, která nahrává movitým a mocným na úkor společnosti a dělnické třídy. Však to sami znáte. Dlužíte – li vy stovku ČeZu a nezaplatíte, tak vás klidně od energií odstřihnou, dají vám tučnou pokutu, či vás tahají po soudech, ale to, že ti velcí kradou miliony a miliardy málokoho zajímá. Domnívám se, že premiér Sobotka a s ním celá ČSSD nemají v případě privatizace OKD zrovna čisté ruce. To je však na orgánech činných v trestním řízení, aby nám řekli pravdu. Pakliže OKD padne, tak důsledky tohoto pádu budou hrozivé a to jak společensky, tak ekonomicky. Bohužel soudy a celá justice je manipulovaná a mainstreamová.

Fakt, že pan Bakala z OKD vycouval, pro stát nic neřeší. Docela by mě zajímalo, kdo se postará o případně propuštěné horníky, kdo zaplatí sanaci dolů aj. Tyto záležitosti měly být vyřešeny dopředu již při prodeji OKD státem panu Bakalovi. Prozatím jak to tak vypadá, tak veškeré náklady po úprku pana Bakaly ponese stát – potažmo daňový poplatník, což považuji za protizákonné a odporné. Chápu, že by se Bakalovi líbilo – vytěžit uhlí, namastit si kapsu a zdrhnout, ale takto by to fungovat nemělo, protože jak jsem již výše uvedl – odnášíme to všichni za jednoho privilegovaného.

Do této situace se stát vůbec nemusel dostat, kdyby politici více mysleli hlavou a ne tím, co mají v kalhotách. Díky jim byl demontován funkční systém správy státního majetku, který byl následně privatizován a převeden do soukromých rukou. Osobně jsem přesvědčen, že to byla zásadní chyba, která byla příčinou krachu, vytunelování či vyvedení majetkového práva do zahraničí u mnoha podniků. Na to vše doplácí každý daňový poplatník. Pod správu státu – tedy společnosti – by měly patřit veškeré podniky strategického charakteru tj. doly, zdroje vody, zbrojovky, elektrárny, rafinerie, plynárny atd. Takovéto podniky prostě nepatří do soukromých rukou. Někdo to může nazvat návratem k socialismu, ale až tak to není. Je však pravdou, že tento model za socialismu fungoval a to velmi dobře. Občané nebyli rukojmím ČEZu, RWE, OKD či vodáren. Navíc uhlí nebo voda jsou majetkem republiky – potažmo národa a je tedy vcelku logické, že by si o těchto surovinách měl národ rozhodnout sám – nikoli jen hrstka vyvolených.

Před panem Bakalou si lze pouze odplivnout. Zneužil děravého práva, podvedl horníky a lidi všeobecně. Stejně tak i pan Sobotka se svou ČSSD – tedy odplivnutí platí i pro něho.

Oldřich Rambousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…