Oldřich Rambousek: Vlastenectví jako pozůstatek komunismu u nás?

20.05.2017 11:00

Nedávno jsem jednomu dospívajícímu mladíkovi položil otázku, zda vůbec ví, co je to vlastenectví. A jeho odpověď mne vůbec, ale vůbec neudivila.Je to prý relikt (pozůstatek) komunismu u nás. Když jsem mu vysvětlil, že u nás žádný komunismus neexistoval, prstem si ukázal na hlavu, čímž zřejmě ukončil další debatu na toto téma.

Oldřich Rambousek: Vlastenectví jako pozůstatek komunismu u nás?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Třešně, symbol KSČM

A ani se mu nedivím. Vnučka ještě vysokou školu studuje a vnuk je už magistrem. Takže vím, co je předmětem současné občanské nauky. Ještě na střední škole zažili přednášky pana Paumera, spolupachatele u nás odsouzených vrahů- bratrů Mašínů, kteří se po útěku z republiky přihlásili dobrovolně do US-army a v jejich uniformě vraždili v padesátých letech nevinné civilisty na Korejském poloostrově .Někteří studenti se zapojili do akce hledání příběhů osob, které  za bývalého režimu trpěly v žalářích a nebo byly perzekuovány. Václa Klaus mladší tyto akce nedávno kritizoval v souvislosti s nízkou úrovní vzdělanosti naší polistopadové mládeže .

Hlavní důraz se nadále klade na ideologickou-antikomunistickou výchovu mládeže. K povinné četbě patří "díla" Václava Havla a jeho projevy. Mladí středoškoláci si vylepšují hodnocení nikoliv znalostmi  v matematice či fyzice, ale hledáním a publikováním příběhů osob, které prý měly být zapomenuty. U žádného z příběhů těchto postižených však nenajdete, že sankce, které na ně byly uvaleny, byly v souladu s tehdejšími zákony a právními předpisy, jež schvaloval zákonodárný orgán v demokratickém procesu.

Ale nedivme se. Moravec- ministr školství v Böhmen und Mähren označil české vlastence za "hloupé Honzy". Václav Havel nazval české vlastenectví čecháčstvím. Ale ani jeden z nich nedokázal národu interpretovat slova naší národní hymny: " země česká, domov můj".. Václav Havel-prezident, udělal z naší suverénní- soběstačné země kolonii Západu. Zavlekl nás do zločinecké aliance NATO a téměř zlikvidoval naši národní identitu.

Ale vlastenectví se neprojevuje pouze hesly a vyvěšováním státních symbolů. Odráží také náš vztah k přírodě, k dědictví, které jsme převzali od našich předků. Dneska se dozvídáme, jak se polistopadoví havloidé podepsali na naši orné půdě. Přes 70 % tohoto národního bohatství naší země je zdevastováno natolik, že tradiční rostlinná produkce na těchto plochách je už téměř vyloučena. Objevují se obrovské žluté skvrny, zejména na Moravě, které připomínají spíše poušť.

Ale naše mládež je v pohodě. No a co, když se to tady podělá,tak půjdeme jinam. Nelze jim však tento názor vyčítat.Vždyť jak se zachovali poslanci, žádnou stranu nevyjímaje, když se schvalovali podpory pro zahraniční investory u nás, když se pro průmyslové zóny zabírala úrodná půda.Kam se hrabe na tyto akce združstevňování z padesátých let. Tehdy vkládali vlastníci své pozemky do společného podniku, ale tím podnikem bylo JZD, jehož se stali plnoprávnými členy. Některým se nechtělo, lpěli na tom, že přicházejí o půdu, kterou obhospodařovali jejich praprapředci.Nu a přišel převrat a najednou jim už nevadilo, že o svoji rodnou hroudu příjdou definitivně a nevratně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…