Oleg Gubin: Chceme zpátky svoji televizi!

08.12.2014 21:47

Nebylo nás mnoho, kteří jsme se sešli včera odpoledne před hlavní budovou České televize na Kavčích Horách. Střízlivý odhad je okolo 150 lidí. Přišli jsme demonstrovat za pravdivé vysílání veřejnoprávního média, kterému povinně platíme koncesionářské poplatky.

Oleg Gubin: Chceme zpátky svoji televizi!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest před budovou ČT na Kavčích horách proti objektivitě zpravodajství. Protestujících se sešlo kolem stovky

Čekal jsem vyšší účast. Měl jsem za to, že selekce informací, kterou ČT provádí v posledních týdnech a měsících, je nepřijatelná všeobecně. Významnou roli však sehrálo především předvánoční období a zejména minimální, v podstatě nulová informovanost o svolané akci. Jediným zdrojem zpráv o chystané demonstraci byl server Parlamentní listy.

Souhrn kritických výhrad přednesl ve svém vystoupení poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Je nepřijatelné, aby televize cenzurovala projev prezidenta a naopak přehnaně informovala o akcích, zaměřených proti přímo zvolenému prezidentovi. Pokud tento trend nedokáže zastavit současné vedení ČT, pokusí se Foldyna prosadit v Poslanecké sněmovně změnu způsobu volby Rady ČT.

Foldyna je současně přesvědčen, že většina zaměstnanců České televize jsou slušní lidé, kteří uvedený trend odsuzují. Hlavní vinu nese vedení redakce zpravodajství. „Je lídrem hysterie v této zemi, lídrem protizemanovské kampaně. Možná, že je nás tady málo. Kdyby nás počítal redaktor zpravodajství ČT, řekne, že tady bylo nejvýš třicet lidí. Možná dodá, že jsme pomatenci či extremisté. My jsme tady ale právě proto, že lžou. Když jsem byl malý kluk, slyšel jsem anekdotu. Říkalo se, že prase chcípá na červenku, televize na Zelenku. Nic se nezměnilo, jen to jméno," dodal Jaroslav Foldyna.

S dalšími demonstranty jsme se shodli, že příkladem selekce informací jsou některé debaty, k nimž redakce zve hosty, jejichž názory jsou předem známy. U jedné debaty k situaci na Ukrajině se tak nedávno sešli Jefim Fištejn, Michael Romancov, Libor Dvořák a ukrajinista David Svoboda. Jak jinak, samozřejmě vyznělo, že za všechno může Putin.

Jiným příkladem je pořad Události a komentáře z minulého týdne. V „Duelu“ zasedli zastánce a kritik prezidenta Miloše Zemana. Prezidenta se zastával profesor Zdeněk Jičínský, někdejší poslanec, kritikem byl výtvarník David Černý. To je typický reprezentant „lumpenkavárny“.

Stačí připomenout jím vytvořený prostředníček vztyčený na Vltavě směrem k Hradu či Entropu. Tento patvar zostudil Česko v roce 2009, v době českého předsednictví celé EU.

Padala slova o manipulaci, o odpovědnosti konkrétních novinářů z redakce zpravodajství. Všichni by si měli být vědomi, že mají nejen profesní, ale také morální, případně i právní odpovědnost.

V té souvislosti je až úsměvné, že generální ředitel ČT Ing. Petr Dvořák byl v uplynulém týdnu zvolen do dozorového orgánu nad nestranností evropských státních televizí. Orgán zřídila… Evropská komise!

Řekli jsme si s ostatními demonstranty, že bude-li třeba, přijdeme znovu. Třeba už v lednu, a bude nás mnohem víc.

Oleg Gubin

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…