Ondřej Konrád: Exprezident převážně skeptický

14.11.2014 16:37

Známá chuť, anebo snad potřeba Václava Klause „foukat proti větru“ je v posledních týdnech viditelnější než obvykle. A exprezident jako by si dával v časech připomínky čtvrtstoletí od pádu komunismu zvlášť záležet. Coby podstatného exponenta polistopadového dění ho přirozeně oslovují ve větší míře různá média a instituce a takovou příležitost Klaus využívá naplno.

Ondřej Konrád: Exprezident převážně skeptický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Před nedávnem vzbudil rozruch výroky o už nežijícím a tedy nebránícím se Václavu Havlovi. Tento týden zase opakoval, a snad ještě zdůraznil, na půdě europarlamentu svůj vyhraněně kritický pohled na Unii. K evidentní radosti Brita Nigela Farageho a dalších euroskeptiků řekl ve svém vystoupení na konferenci Evropa 25 let po pádu železné opony, že je unie nedemokratická, nereformovatelná a měla by se zrušit.

Jako se to druhdy stalo s komunismem v sovětských satelitech. Podle dvojnásobného českého premiéra a prezidenta totiž nyní máme „evropský socialismus“. Čemuž by se asi mnozí obyvatelé jiných členských států museli divit, i když také třeba mají k některým prvkům evropské integrace výhrady. Ale Václav Klaus je ve věci unie doslova radikál a tak to nikoho nepřekvapuje. 

Do jisté míry nebylo udivující ani jeho bruselské vyjádření skepse nad zprávou NATO o přesunech ruské armády na východ Ukrajiny. „Podobné informace se opakují měsíce a ještě nikdy se neukázaly jako pravdivé. 

Kdyby bylo všechno z toho pravda, tak už by tam musela být asi milionová ruská armáda, a to myslím pravda není, řekl doslova Václav Klaus. Podle něj je třeba počkat na reálná data, aby mohl být učiněn závažný soud. Těžko říci, jaká data by ho přesvědčila, ani proč je náchylný věřit jen jedné straně konfliktu.

Ve čtvrtek se Klaus vedle stávající hlavy státu a řady dalších hostů účastnil konference na domácí půdě s titulem 25 let svobodného podnikání, na které se ovšem vcelku nic třeskutého nepravilo. Oba prezidenti spíš jen zdůrazňovali vlastní zásluhy o transformaci. Klaus hájil „svou“ kupónovou privatizaci, Miloš Zeman zase připomněl, že až za jeho vlády skončil do té doby kvetoucí „bankovní socialismus“. Proti tomu se Klaus ozval s tím, že nejde o analytický termín, nýbrž falešnou politickou nálepku.

Jinak se konference nesla přece jen v duchu oslavném. „Jdeme po stoupající cestě, naše obce a města krásní, dokonce se můžeme vzájemně kritizovat. Přes všechny chyby zde stojíme jako svobodní lidé, bez obavy, že je někdo zavře,“ prohlásil kupříkladu Miloš Zeman.

K čemuž lze ovšem dodat, že skupinku mladých lidí, kteří před pár dny přišli na setkání s prezidentem vybaveni protizemanovským transparentem, sice opravdu nikdo nezavřel, ale na policii přesto skončili. Doufejme, že pouze kvůli čísi nadbytečné horlivosti.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.