Ondřej Konrád: Ohrožená kandidátka?

15.11.2012 21:22

Zatímco formální nedostatky registračních dokumentů prezidentských kandidátů jsou vesměs opravitelné, některé dokonce hravě a je k tomu také dostatečný čas (ode dneška ještě týden), podstatně větší problémy mohou v některých případech nastat kvůli podpisovým archům.

Ondřej Konrád: Ohrožená kandidátka?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

O tom, že by nepravých signatur mohlo být poměrně značné množství, se už zprávy vynořily, i když muselo jít spíše o odhad. Po prosetí prvým sítem revize ministerstva vnitra se ale taková prognóza do jisté míry naplňuje. A konsekvence to může mít dost podstatné. I když by se Česká republika jistě nehroutila, pokud by pár týdnů nebo i měsíců neměla hlavu státu.  

A taková eventualita může ovšem nastat. Těžko si představit, že by se například vyřazená Jana Bobošíková k soudu neobrátila. A jelikož ze všech kandidátů (tedy mimo těch, které nominovali zákonodárci, čili Karla Schwarzenberga, Přemysla Sobotku a Jiřího Dienstbiera), nasbírala podpisů nejméně, jen pět tisíc nad nutnou padesátitisícovou hranici, nepochybně v ohrožení je.  

Revize ministerstva totiž zjistila více než tři procenta chybných autografů u všech osmi uchazečů a musí přistoupit k druhému kontrolnímu kolu, to znamená, že se nyní prověřuje vždy osm a půl tisíce podpisů. Pokud by celkový počet klesl pod oněch padesát tisíc, příslušný uchazeč je ze hry. Ale, jak už bylo řečeno, může zamířit k soudu s tím, že někteří lidé se podepisovali jen tak z legrace, někdo chtěl třeba záměrně škodit a tak dále. Ověřovat to v podstatě nešlo.  

A už zmíněná paní Bobošíková dokonce vyjadřuje pochybnosti i vůči ministerské revizi a vadí jí, že nad ní není ještě nějaká kontrola občanská. Jako by se na možnost soudní stížnosti skoro připravovala. Připomínám, že nejprve by přišel na řadu Nejvyšší správní soud a potom eventuálně ještě soud ústavní. A je celkem jasné, že by volba až do konečného verdiktu musela počkat. Ledaže by si bylo ministerstvo vnitra natolik jisté, aby riskovalo i možné zpochybnění legitimity historicky prvého, všelidově zvoleného prezidenta. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský takovou možnost nepřipouští, podle něj by musela volba zkrátka počkat.  

I když asi budou v následujících dnech z revizních kruhů unikat tu a tam informace, je stejně nutno počkat, až s čím Kubiceho úřad přijde a zda se nakonec volby bude moci účastnit celá jedenáctka.  

Zatím si můžeme číst v odhadech preferencí: společnost SANEP vydala ve čtvrtek výsledek průzkumu, podle něhož by nyní v prvém kole uspěla favorizovaná dvojice Zeman – Fischer, za nimi pro leckoho překvapivě pak skončil třetí Tomio Okamura s minimálním odstupem od Jiřího Dienstbiera, a na pátém místě Karel Schwarzenberg. A můžeme si také lámat hlavu na tím, proč by si pana Okamuru dle průzkumu přáli na Pražském hradě vidět jednak důchodci a pak bývalí voliči Věcí veřejných. Což o to, vysvětlit se to jistě nějak dá. Ale pochopit poměrně těžko.

komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

15:57 Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

Vysokoenergetické protony ze sluneční skvrny větší než tucet Zeměkoulí vypnuly družice Starlink nad …