Ondřej Konrád: Prověrka sem, prověrka tam

25.12.2013 21:31

Značně obsáhlou složku dokumentů předal 20. 12., tedy den po lhůtě, jíž mu dal jeho šéf, kancléř prezidenta Vratislav Mynář Národnímu bezpečnostnímu úřadu zároveň s žádostí o prověrku nejvyššího stupně, tedy označenou slovy „přísně tajné“. Donesl totiž úředníkům pět set listin. Než se jimi prokousají, uplyne drahný čas. V případě nejvyššího stupně to může být maximálně dvanáct měsíců. Ale když je ověřování složité, lhůtu lze prodloužit. Proces delší než rok a půl ovšem znamená, že prověření uděleno nebylo.

Ondřej Konrád: Prověrka sem, prověrka tam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Mynáře tedy bezprostředně v kancléřské roli nic neohrožuje. Žádost podal, věc poběží, a on bude dál vykonávat funkci, z níž by jej bez prověření Miloš Zeman asi musel odvolat. Když to před celým národem vyhlásil bezprostředně po volbách, ve kterých Strana práv občanů (Zemanovci) k prezidentově rozmrzení zcela propadla a její ex-předseda Mynář, jednička na zlínské kandidátce, se nestal poslancem. Před volbami nepodanou žádost o prověrku odůvodňovali kancléř i prezident tím, že pokud se Mynář dostane do sněmovny, Hrad opustí a glejt od NBÚ potřebovat nebude. Logicky o něj ale měl požádat hned po jmenování.

Tehdy ještě netušil, že dojde k předčasným volbám, a nebylo známo, že se jich hodlá účastnit. A bez prověrky je kancléřem poněkud omezeným. Nemůže být při rokování Rady obrany státu, zasedání Evropské unie nebo NATO. A nesmí také znát program pobytu zahraničních politiků v České republice. Jinými slovy, nemít prověrku je pro Mynáře značně omezující. Třebaže mu ji zákon nenařizuje. 

A kolem jeho prověření bylo ovšem mlžno. Podle jedné informace žádost už před časem podal, ale pak ji zase stáhl. V květnu měl podle svých slov materiály pohromadě a dal je NBÚ ke konzultaci. V září je ale zase teprve sbíral. A mezitím opakoval, že mu chybějící prověrka nijak práci nekomplikuje, u citlivých jednání jsou přece jeho prověření podřízení. Je ale absurdní, aby právo na přístup k tajným věcem neměl především sám šéf kanceláře. 

Dodávám, že NBÚ prověřuje žadatele s pomocí Bezpečnostní informační služby a jde o zjišťování osobních i obchodních styků, finančních operací, vazeb na rodinné příslušníky a tak dále. Případné nesrovnalosti a nejasnosti musí žadatel vysvětlovat. A v Mynářově případě je to pravděpodobné. Údajně se totiž druhdy pohyboval poblíž neprůhledné privatizace ostravské Nové huti, ve které figuroval Radim Masný, jehož média konstantně označují souslovím „kontroverzní podnikatel“. A je toho víc, Mynář byl podílníkem v řadě firem, má rozsáhlé majetky a patrně vlastnil dokonce anonymní akcie. O což se NBÚ vždy detailně zajímá. Nu a pikantnost na závěr: pokud učinil Mynář v dotazníku nějakou formální chybu, celé řízení začne po opravě znovu od počátku. Šéfem prezidentské kanceláře by i bez prověrky mohl zůstat až asi do poloviny Zemanova pětiletého funkčního období. Odvolat ho ovšem hlava státu může kdykoliv. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …