Ondřej Konrád: „Provozní problémy“ by se mohly vyříkávat ve vládní kuchyni

10.04.2014 22:34

Vládní strany nemají zájem nadále diskutovat v duchu posledních dvou týdnů, míní premiér Sobotka. Přičemž ale není jasné, zda to České tiskové kanceláři řekl za všechny tři koaliční partnery, anebo jen za ČSSD, či dokonce pouze za sebe.

Ondřej Konrád: „Provozní problémy“ by se mohly vyříkávat ve vládní kuchyni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Večerní jednání vlády

I když by vládní subjekty měly svorně sáhnout po brzdové páce. Pokud nezapomněly, jak se od časných rozporů počala drolit luxusní majorita předchozí řádné vlády, která pak skončila v marasmu, z něhož se pokusil těžit maximum prezident.

A ke zklidnění snad spory především mezi ČSSD a hnutím ANO také míří. I když zvolna. Jak kolem OKD (ve věci budoucnosti dolu Paskov i údajně pro stát nevýhodné privatizace podniku před deseti lety, kdy byl dnešní premiér ministrem financí), tak i nad kompenzací výpadku příjmů do zdravotnictví po zrušení poplatků za nemocniční pobyt.

Diskusi vedenou přes média, a to místy ostrou a personifikovanou (ale jakýsi otazník nad minulostí ministra zdravotnictví Němečka vykroužil vicepremiér Babiš nekonkrétně), označil šéf vlády za „provozní problémy“. Nestranný pozorovatel by ale půtky mohl považovat spíš za kolíkování prostoru uvnitř kabinetu. A počínání lídra ANO mu asi připomíná časy, kdy rovněž místopředseda vlády Kalousek dýchal šéfovi Nečasovi trvale na záda.

Babiš se sklonem k dominanci také Kalouskovi trochu blíží. A Sobotka se zase jeví podobně submisivnější jako tehdy Nečas. Ale jak víme, za pádem Nečasovy vlády Kalouskova TOP 09 nestála.

A také nyní nemůže mít hnutí ANO zájem na hlubším koaličním rozkolu, předčasné volby jsou samozřejmě vzdálené. Fázi „provozních problémů“, jakkoli zní tento termín eufemisticky, je tedy třeba zatím přeskočit, anebo je řešit ve vládní kuchyni. A prezentovat kabinet coby dělný tým. Který vzájemným poštěkáváním „neprošustruje“ momentální důvěru politikou uondaných občanů.

Rýsující se kompromis v otázce dolu Paskov i středeční rozhodnutí vlády přidat do zdravotnictví letos více než dvě miliardy (a dvojnásobek příští rok), třebaže kolem resortu budou nutně následovat další rozpory, by snad mohly aspoň dočasně napětí zmírnit. Zvlášť když se blíží diskuse nad státním rozpočtem. A obrátky nabírá eurokampaň, jakkoli hlavně prestižní. A jako bumerang se bude vracet snaha části ČSSD očesat církevní restituce, proti čemuž opět budou nyní upozadění lidovci.

Různě velké balvany na cestě se zkrátka budou před koalicí vynořovat co chvíli. Body se na nich pokusí sbírat všichni mocí nyní obdaření. Andrej Babiš k tomu projevuje výrazný talent. I když ještě pořád opakuje, že není politikem. Parlamentního typu jistě nikoli, ale exekutivního už ano. Bohuslav Sobotka sice zkušenosti z exekutivy má, ale celou ji řídí poprvé. 

Jestliže svému vládnímu rivalovi bude příliš ustupovat, po podzimních volbách horko těžko uhájenou pozici lídra strany počne ztrácet. V tom má proti Babišovi, ANO pevně ovládajícímu, viditelnou nevýhodu. Válčí totiž na dvou frontách. Kdo ví, zda ho to nezocelí? ČSSD by to potřebovala. A nejspíš celá země. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …