Ondřej Konrád: Zbytečně ukvapený Sobotka

06.06.2014 13:19

Zhruba miliardu dolarů, o které bude Barack Obama žádat Kongres na posílení vojenské přítomnosti v Evropě, těžko považovat za projev nějaké nové americké doktríny, jde spíš o symbolické gesto.

Ondřej Konrád: Zbytečně ukvapený Sobotka
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Bohuslav Sobotka

Spojené státy jím toliko říkají, že starý kontinent neopouštějí v okamžiku krize vyvolané děním na Ukrajině. A jako gesto to označil také Miloš Zeman. I když zároveň dodal, že jde o „odstrašování“. A kdyby (cituji) „Rusko například okupovalo východní Ukrajinu, nezůstalo by to bez odpovědi.“ Ale umíme si skutečně představit, že americká armáda provádí výsadek na východě Ukrajiny? Zeman, jak se mu občas stává, řekl prostě cosi radikálnějšího, než by si troufla sama americká strana a netřeba tomu připisovat větší důraz.   

Český prezident se spíše trefil v pokárání premiéra Sobotky, třebaže se spíše vlídnou ironií. K Sobotkově okamžitému odmítnutí více amerických vojáků v Evropě Zeman, opět ve svém stylu, poznamenal, že se pan premiér doposud zahraniční politikou nezabýval, takže se jí musí teprve učit. A prý každý, kdo se učí, dělá chyby.  

A předseda vlády opravdu nemusel tolik spěchat. Bylo by i korektní, kdyby postoj k Obamově úmyslu nejprve v koalici konzultoval. Však také ihned protestovali lidovci, a Sobotkovo prohlášení se pak ve středu probíralo – a patrně snad jakž takž vysvětlilo - během rokování vlády.  

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka se zúčastnili diskuse vrcholných představitelů státu s generálními řediteli stavebních, projektových a developerských společností o směřování, klíčových krocích a budoucnosti českého stavebnictví.

Premiér nyní opakuje, že měl na mysli čistě Českou republiku, která žádná mimořádná opatření přijímat nemusí. Rozumějme: přijmout nějaký americký kontingent. Ale nic takového také není na obzoru, a je tedy nadbytečné a hodně předčasné o tom hovořit. Sobotka ovšem není toliko premiérem, nýbrž i šéfem ČSSD. A část sociálních demokratů má k ruskému postupu na Ukrajině stanovisko dosti chápavé.  

Jak jsme ostatně viděli z reakcí, když se na ukrajinskou stranu po anexi Krymu postavil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. A Sobotka to samozřejmě nezapomněl. Lze ho chápat, ale zároveň třeba konstatovat, se se na mezinárodním poli dopustil faux pas. Neboť Evropa musí být vůči Putinově počínání nanejvýš pozorná a úmysl amerického prezidenta, jakkoli symbolický, tedy vítá.  

Zatímco Sobotka, ať už z neobratnosti nebo vzhledem k náladám ve své straně, řekl jednoznačně: „Česká republika nepatří a nebude patřit mezi země volající po posílení amerických složek NATO na kontinentu“. To se Putinovým poradcům muselo nepochybně zamlouvat. A zřejmě to od českého premiéra na prahu nové studené války ani nečekali.  

A k Rusku nyní až jestřábovsky vyhraněný Miloš Zeman Sobotkovi ihned připomněl, že za jeho šéfování vlády byl rozpočet na armádu na úrovni dvou procent, pak ovšem klesal, a dnes bychom si měli vzít příklad z Polska, které peníze pro vojsko navyšuje. Bohužel, okolnosti po tom volají.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…